Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-30 14:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/12/10/har-dog-alfred-nobels-lillebror-i-en-sprangolycka-for-149-ar-sedan/

EPSTEINS STOCKHOLM

Här dog Alfred Nobels lillebror i en sprängolycka för 149 år sedan

Heleneborg, den gamla 1600-talsgården vid Söder Mälarstrand alldeles nära Västerbrons sydöstra landfäste, har en brokig historia, som numera kort sammanfattad kan läsas på den blå emaljerade kulturhusskylt som samfundet S:t Erik satte upp och som invigdes på Nobeldagen.

Fredrik von Feilitzen berättade Heleneborgs brokiga historia när Samfundet S:t Eriks kulturhusskylt invigdes på Nobeldagen.

Fredrik von Feilitzen berättade vid invigningen om tiden före och efter den dramatiska och tragiska händelse som inträffade på den då väldiga egendomen den 3 september 1864. Den dagen omkom nämligen Alfred Nobels yngre 21-årige bror Emil och fyra andra personer vid en sprängningsolycka under försök att rena glycerin. Brodern Alfred som befann sig i huvudbyggnaden 75 meter därifrån undkom olyckan med känt resultat.

Åhörarna bjöds på Nobelmedaljer (choklad i guldpapper). Här får Stefan Skagerberg och Nils-Erik Landell varsin av samfundets Susanna Detthoff.

Vid Heleneborg, döpt efter en av ägarnas, Adolph Christiernins, hustru Helena, på 1700-talet, har sett ett antal verksamheter komma och gå under seklerna, tobaksfabrik, tillverkning av kritpipor (av holländsk lera), kattunstryckeri (bomullstyg), väveri, mm.

Förre vd:n för Nobelstiftelsen Michael Sohlman avtäckte ...

Efter Nobelepoken ägdes Heleneborg av konstsamlaren Johan Adolf Berg. När han dog tog änkan över. Hon lät diktaren Viktor Rydberg bo där en tid på 1890-talet under vilken denne skrev sin berömda dikt ”Den nya Grottesången” som skildrar arbetarnas helvete i fabrikerna, förmodligen inspirerad av de närbelägna industrierna som Bergsund och Ludvigsberg, antydde Fredrik von Feilitzen i sitt tal.

... kulturhusskylten, Samfundet S:t Eriks 101:a i ordningen (den 100:ade sattes nyligen upp i Hökarängens centrum).

Heleneborg ägs i dag av staden och förvaltas av Stadsholmen som hyr ut lägenheterna till olika hyresgäster och ateljén till konstnären Cecilia Edefalk. Ateljén innehades av skulptören Ivar Johnsson i femtio år (1920-1970).