Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 18:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/12/10/stamningsfullt-i-storkyrkan/

EPSTEINS STOCKHOLM

Stämningsfullt i Storkyrkan

Daniel Johansson och ...

... Cornelia Beskow sjöng solo ...

Julstämningen smyger sig på även om decembersnön inte riktigt vill stanna kvar på marken . Kören från Kungsholmens gymnasium och solisterna Cornelia Beskow, Daniel Johansson och Mikael Rudolfsson framförde Hallelujakören av Händel, O helga natt, Nu tändas tusen juleljus och andra verk i Storkyrkan på måndagskvällen inför en entusiastisk publik som sent slutade att applådera efter konserten.

... och Bengt Ollén dirigerade ...

... kören i Storkyrkan från Kungsholmens gymnasium ...

... och publiken applåderade entusiastiskt.

Det var Gålöstiftelsen som arrangerade julkonserten och med den ville visa sitt stöd till alla organisationer som arbetar med och för utsatta barn och ungdomar. Gålöstiftelsen har själv gamla anor i branschen. Redan 1830 startade verksamheten med ett barnhem på Söder för fattiga barn som växte upp under fattiga förhållanden och därför riskerade att drabbas av ”moralisk och fysisk vanvårdnad”. På den tiden hette organisationen Prins Carl uppfostringsinrättning.

År 1860 köpte inrättningen en hel ö, Gålö. där barnen inkvarterades hos torparfamiljerna, som med eller mot sin vilja var tvungna att ta emot de fattiga stockholmsbarnen som fosterbarn. Verksamheten upphörde 1939. Under de 80 år som fosterbarnshanteringen varade ute på Gålö tillbringade runt ett tusen barn delar av sin uppväxt där. Den som vill fördjupa sig mer i historien rekommenderas att läsa Johanna Skölds bok ”Fosterbarnens ö” (Stockholmia förlag, 2012).

I dag är Gålöstiftelsen främst en stipendieinstitution som varje år delar ut miljoner till begåvade ungdomar som behöver ekonomiskt stöd för sina studier.