Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 00:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/12/15/tumultet-i-karrtorp/

Epsteins STHLM

Tumultet i Kärrtorp

Den fredliga manifestationen mot rasism i Kärrtorps centrum ...

... attackerades av ett nazistisk gäng som kastade smällare och föremål rätt in i folksamlingen och människor flydde i panik från torget.

Den antirasistiska manifestationen i Kärrtorps centrum som samlat flera hundra personer hade bara pågått i en kvart när den attackerades av ett gäng på runt trettio nazister som kastade in flaskor och smällare rakt in i folksamlingen. Barn och vuxna sprang i panik ifrån torget så fort de kunde. Andra försökte jaga det nazistiska gänget som retirerade samtidigt som de lite för fåtaliga poliserna i stort sett lyckades hindra att direkt konfrontation uppstod mellan nazisterna och de upprörda antirasisterna.

Nazisterna retirerade in i skogen i Nackareservatet samtidigt som den ena polisbilen efter andra kom körande till Kärrtorp. En polishelikopter övervakade området från luften. Manifestationen kunde återupptas efter en dryg halvtimme.  Att den ägde rum i Kärrtorp har sin bakgrund i att stadsdelens skolor och centrum sorgligt nog vid upprepade tillfällen klottrats ned med nazistiska symboler.

Nazisterna jagades i väg av uppretade antirasister.

Till sist retirerade nazisterna bort i Nackareservatet sedan poliserna bildat en mur. Antirasisternas talkör ljöd mellan träden: "Inga nazister i våra skogar".