Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 08:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/12/21/storkyrkans-levande-julkrubba/

Epsteins STHLM

Storkyrkans levande julkrubba

Många ville bli fotograferade ...

... i Storkyrkans levande julkrubba ...

... där Jesusbarnet låg insvept i en tvättkorg.

Storkyrkans levande julkrubba är lika stämningsfull som bisarr. I stallet ligger Jesus i en tvättkorg medan de levande figuranterna ler sina vänliga leenden och nådigt men vänligt vinkar till de förbipasserande som förundrade stannar till och förevigar pantomimföreställningen med kamera eller mobil.

Tuppen tog tillfället i akt ...

... att både krama ...

... och pussa kvinnfolk som passerade julkrubban.

Så kommer tuppen trippande sugen på att omfamna kvinnfolk som går förbi och gärna ger dem en kärleksfull kram och till och med en puss. Över den levande elden puttrar glöggen i grytan och mannen med ett bakplåtsstort pepparkakshjärta runt halsen och en huvudbonad som mest liknar en kockmössa bjuder på pepparkakor och en mugg glögg. Gratis. På julmarknaden alldeles intill kostar den flera tior. Konstkollektivet Pollen kallar sin installation, som pågår också på söndagen kl 10-18 på Storkyrkans gård, ”ett magiskt tittskåp” och det är väl en bra beskrivning.