Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 03:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/12/22/det-kandes-som-en-ovanligt-stor-familj-i-karrtorp-pa-sondagen/

Epsteins STHLM

Det kändes som en ovanligt stor familj i Kärrtorp på söndagen

Runt 16 000 engagerade människor ...

... deltog i söndagens manifestation ...

... på Kärrtorps IP, två dagar före julafton.

Det kändes som en ovanligt stor familj med många tusentals medlemmar som kom gående i tusental från Kärrtorps tunnelbanestation till idrottsplatsen, gamla och unga, alla med samma inre engagemang, samma avsky för rasism och nazism. Det var ingen vanlig lite pliktskyldig första maj-tågspromenad.

Jag blev helt rörd av det enorma engagemanget ...

Jag blev helt rörd och varm i hjärtat av den folkliga mobiliseringen på bara en vecka efter den lika plötsliga som avskyvärda nazistattacken mot förra söndagens fredliga antirasistmanifestation i Kärrtorps centrum.

... från gamla och unga.

Samtidigt med manifestationen i Kärrtorp förekom och har förekommit liknande manifestationer på många andra ställen runt om i landet. Och Kärrtorp har blivit en symbol för det antirasistiska motståndet. Hälsningar från Barcelona, Argentina och New York lästes upp av arrangörerna i Nätverket Linje 17 mot rasism.

På scenen uppträdde bland många andra Kärrtorps egen teater(Reflexen)kör ...

Kanske blir, som en talare från scenen hoppades, den 22 december 2013 starten för den breddade och fördjupade kampen mot rasism och hat i Sverige. Jag vill gärna hoppas det.

... och Kärrtorpsfödde sångstjärnan i Hoffmaestro Jens Malmlöf.

Runt 16 000 personer samlades på Kärrtorps idrottsplats för att lyssna på artister och talare. För sångstjärnan Jens Malmlöf i Hoffmaestro var det publikrekord. Uppväxt i Kärrtorp har han uppträtt där på fotbollsplanen i ungdomsåren. Då inför en mindre skara intresserade åskådare.

Jonas Olsson, ordförande i BKBK (Bagarmossen Kärrtorp Bollklubb) hade en svettig dag med hamburgerstekningen.

Också för Jonas Olsson, ordförande i BKBK, uttytt Bagarmossen Kärrtorp Bollklubb, med Kärrtorps IP som hemmaarena, var det publikrekord. BKBK har över tusen aktiva barn och ungdomar från femårsåldern upp till juniorer, som spelar fotboll i ett fyrtiotal lag. Jonas Olsson sysslar numera mer med det sociala än det rent sportsliga. Klubbens motto är: ”Bredd, glädje och gemenskap”. Alla som vill får vara med i något lag. Sympatiskt. Jonas Olsson hann inte prata så mycket under manifestationen. Han hade hand om stekningen av hamburgarna till den hela tiden växande kön. Jag hoppas försäljningen gav ett bra överskott till BKBK:s viktiga verksamhet.