Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/12/28/stockholms-stad-forsummar-stora-orlangsjos-huvudbyggnad/

Epsteins STHLM

Stockholms stad försummar Stora Orlångsjös huvudbyggnad

Den av Stockholms stad ägda vackert belägna fastigheten Stora Orlångsjös förfall ...

Stora Orlångsjö är en av Stockholm stad ägd sorgligt försummad gammal gårdsbyggnad vackert belägen i Huddinge kommun på promenadavstånd från Ågesta gård med sin stora välskötta ridanläggning.

... uppmärksammas av förre kulturborgarrådet Per Sundgren (bilden) som skrivit till staden och påpekat behovet av upprustning utan att ännu ha fått något svar.

Högdalenbon och förre kulturborgarrådet i Stockholm Per Sundgren passerar regelbundet Stor Orlångsjö under sina promenader och skidturer i det fågelrika gamla kulturlandskapet med sina betade ängar, våtmarker och gamla ekar.

Färgen flagnar och krullar sig på fönsterpanelerna ...

Han (och andra) har kunnat följa hur det försummade underhållet fått färgen på husfasaden att bokstavligen krulla sig i stora flagor med hotande röta som följd. Därför har han skrivit till Stockholms stads fastighetskontor och  krävt att staden tar sitt ansvar som fastighetsägare.

... och röta tränger sig in i träet.

”Huset är en viktig del av en gammal kulturmiljö och bör rustas upp utan att privatiseras med staket eller stängsel som onödigt utestänger allmänheten. Det bästa vore förstås om detta kunde ske i samverkan med en hyresgäst som vill ta visst ansvar för att hålla huset i stånd”, skriver han bland annat. Ännu dock utan att ha fått något svar.

Stora Stora Orlångsjö ligger vid vägkröken till vänster om "O-et" i Orlångsjö i kartans nedre del.

Stora Orlångsjö har till skillnad från övriga gårdar i Huddinge tidvis under historien gång ägts av självägande bönder (skattebönder). Stockholms stad köpte Ågesta gård tillsammans med Stora Orlångsjö 1945. Dåvarande brukaren, Erik Andersson, Gås-Anders kallad av folk i trakten, hade hundgård och gäss. Han hämtade foder i stan med sin flakmoppe där han blev överkörd en dag i slutet av 1940-talet. Numera hyrs Stora Orlångsjö ut som sommarbostad.