Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Öppna Observatoriemuseet igen!

Observatoriemuseet stängde på söndagen. Det är oklart om och när det kommer att öppna igen.

Ett femtiotal personer gick med på den sista visningen av museet före stängningen.  Den leddes av astronomen Tina Ström (mitt i bilden, vid dörrkarmen).

Observatoriemuseet är stängt. Personalen är avskedad. Kommer det att öppna igen? Ingen tycks veta. Jag frågade astronomen Tina Ström som ledde den sista visningen på söndagen inför stängningen. Hon visste ingenting om framtiden. Bara att museet från och med nu är stängt för allmänheten.

Observatoriet byggdes 1753, men kupolen (bilden) tillkom först på 1870-talet.

Kungliga Vetenskapsakademien byggde Observatoriet 1753, Stockholms första vetenskapliga institution, numera byggnadsminne, sålde det till Stockholms stad 1931 när observatoriet flyttade till Saltsjöbaden, fick köpa tillbaka det av Stockholms stad 1999 för endast 1,6 miljoner kronor (mindre än vad en enrummare i grannskapet kostar i dag) mot löfte att fortsatt bedriva museiverksamheten som startat 1991.

Den gamla sovalkoven i Pehr Wargentins arbetsrum har fungerat som utställningsutrymme avskärmat med en glasskiva som reflekterar besökaren.

När Vetenskapsakademiens planer på att stänga museet blev kända startade en namninsamling för fortsatt drift av museet. Kritiken mot nedläggningsplanerna har också varit hård i den offentliga debatten. Det är Vetenskapsakademien styrelse som bestämt att museet ska stänga eftersom man inte anser sig ha råd att driva verksamheten.

Modell av observatoriesalen där en stor del av observationerna skedde under 1700-talet och en stor del av 1800-talet (innan kupolen byggdes).

Men Vetenskapsakademiens högsta organ, dess samlade ledamöter (in pleno), upphävde för två veckor sedan beslutet. Vad det betyder för museets framtid förefaller dock oklart. På Vetenskapsakademiens hemsida står att museet kommer att vara stängt 2014. Kommer det någonsin att öppna igen. Det är frågan.

Observatoriesalen i dag (modellen kan skymtas mitt i bilden).

Men självklart måste denna klenod åter öppnas för allmänheten. Någonting annat vore en kulturskandal.