Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-21 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/01/09/japansk-teceremoni-vid-slussen/

Epsteins STHLM

Japansk teceremoni vid Slussen

"Dinner for Giacometti", var ett av Kersti Biuws keramikverk som visades på Konsthantverkarna ...

... och som hon berättade om på finissagen på onsdagskvällen, ...

... som avslutades med en japansk teceremoni ...

... varvid besökarna bjöds på grönt te och filosofiska insikter.

Uppradade längs väggarna, satt vi, uppåt fyrtio personer, på Konsthantverkarna vid Slussen (Södermalmstorg) och smuttade på det japanska tjocka gröna teet serverat i små koppar, efter att fascinerade ha hört keramikern Kersti Biuw berätta om bakgrunden till sitt japanskt inspirerade konstnärskap på finissagen av hennes utställning.

På utställningen visades också japanska originalverk som det här bokomslaget av Shiko Munakata ...

Som mycket ung reste Kersti Biuw till Japan första gången 1960 (44 dagars enkel resa med båt) och stannade där i sju månader. Hon mötte legendariska japanska keramiker som exempelvis Shoji Hamada (1894-1978) och Toyozo Arakawa (1894-1985) och tog avgörande intryck i sitt eget skapande.

... och den vita Sakeflaskan (tokoro) och de tre bilderna av Toyozo Arakawa.

Utställningen på Konsthantverkarna, som tyvärr pågick endast en vecka, visade både Kersti Biuws egna keramiska verk och japansk originalkeramik av bland andra Toyozo Arakawa. Jag fascinerades också av en originalillustration av den kände bokillustratören Shiko Munakata (1903-1975). Jag hoppas Kerstin Biuw får tillfälle att visa utställningen igen så att fler får tillfälle att se den. Det är den värd.

Jag delar Kersti Biuws fascination inför den japanska kulturen. Själv blev jag hänförd av den för mig tidigare helt okända japanska fotografin efter ett besök i Japan för några år sedan. Förutom den klarast lysande stjärnan Daido Moriyama upptäckte jag inspirerande fotografer som Takuma Nakahira. Keizo Kitajima, Yasuhiro Ishimoto. Kazuo Kitai, Michio Yamauchi, Masahisa Fukase plus många andra. Jag skulle vilja se Fotografiska eller Moderna museet introducera japansk fotografi på allvar med en jätteutställning. Men det väl att hoppas för mycket.