Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 14:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/01/24/slit-och-slang-kulturen-ar-en-bekymmersam-trend/

EPSTEINS STOCKHOLM

"Slit och släng-kulturen är en bekymmersam trend"

Stadsbiblioteket bjöd på gratisfika ...

... när kaffekulturen i stan diskuterades på torsdagskvällen. Från vänster i panelen: Rebecka Lennartsson, Martin Rörby, Frida Ivansson och vid mikrofonen Cecilia Åkerdahl (Stadsbiblioteket).

”En kaffe på stan?”, dvs. fikakulturen i Stockholm, var det lite diffusa ämnet för premiärdiskussionen på torsdagskvällen i serien ”#Stockholm pratar” som Stadsbiblioteket ordnar tillsammans med journaliststudenter från JMK. Det artade sig till en timmes underhållande pratstund med studenterna Frida Ivansson och Leandro Pinto som frågade ut Skönhetsrådets sekreterare Martin Rörby och Stadsmuseets Rebecka Lennartsson inför ett trettiotal åhörare som också stack in repliker i samtalet.

Rebecka Lennartsson gjorde en historisk tillbakablick och berättade om kaffeförbuden i Sverige på 1700-talet när speciella konstaplar kontrollerade att överflödsförordningens förbud efterlevdes och om hur kvinnorna i köket på den tiden gömde kaffebönor med tillhörande attiraljer under kjolarna och på andra ställen när kontrollanterna nalkades.

De internationella kaffekedjorna blir fler och fler i stan. Hur påverkar det den traditionella fikakulturen? Det var en av frågorna som diskuterades.

Men numera råder inget kaffeförbud i våra trakter. Tvärtom. Fikaställena på stan blir bara fler och fler.  Hur påverkar de senaste årens trend med internationella kaffekedjor, (nu senast Starbucks, som etablerat sig i stan) den traditionella kaffekulturen, frågade studenterna.

Martin Rörby var inte negativ till utvecklingen i sig, uttryckte dock en särskild sympati för de gamla konditorierna, även om han själv inte dricker kaffe. Men nog var han lite orolig för att de stora kedjorna med sina ekonomiska muskler kunde vara  beredda att betala hyror som de traditionella konditorierna i längden inte skulle kunna klara av att konkurrera med och därigenom efterhand kanske skulle komma att trängas ut från marknaden.

Kritisk blev han dock när det gällde dagens tendens bland olika utspisningsställen ”att byta inredning vart tredje år”, ”slit- och slängkulturen” som också spillt över när det gäller hela hus i stan. ”Vi väljer att riva hus som inte är mer än tjugo år gamla, i viss mån kanske det finns tekniska skäl, men ändå. Det är en oroande tendens”, menade Martin Rörby.  Ett varningens ord alltså.