Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-23 17:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/02/16/medmansklighet-efterlyses/

EPSTEINS STOCKHOLM

Medmänsklighet efterlyses

Den romske kulturpersonligheten Hans Caldaras ...

- Jag vill avskaffa ordet ”främlingsfientlighet”. Jag är ingen främling. Det finns inga främlingar, bara medmänniskor, sade kulturpersonen Hans Caldaras vid söndagens demonstration för de utsatta romska rumäner som ska avhysas från sitt läger i Högdalen på måndagen.

... var en av många talare ...

Många av romerna i Högdalen har återvänt till hemlandet. Andra har redan flyttat sitt läger till andra ställen bland annat med hjälp av frivilliga i nätverket ”Solidaritet för sjutton” som var med och ordnade söndagens solidaritetsdemonstration ”mot avhysningen av EU-migranternas läger och för ett värdigt boende”.

... vid söndagens solidaritetsmanifestation för de rumänska EU-migranterna ...

Hans Caldaras har själv som rom erfarenhet av hur det är att bli avhyst och jagad från plats till plats av myndigheterna. Det skedde på 60-talet här i Sverige. Han (liksom övriga talare) efterlyste medmänsklighet från de svenska myndigheternas sida.

... som samlade flera hundra personer på Sergels torg.

Han uppmanade också människor att åtminstone titta de medmänniskor i ansiktet som sitter och tigger. ”Det finns inget som gör mer ont än likgiltighet”, sade han

Flera hundra personer hade kommit till Sergels torg för att också höra några av de utsatta rumänerna själva berätta om hur de lever i misär i hemlandet och betraktas som mindre värda av de egna myndigheterna. ”Vi vill inte tigga. Jag har varit här i tre veckor. När jag vill ha ett jobb får jag höra att vi från Rumänien är lata och inte vill jobba. Men det är inte sant”, sade en kvinnorna.