Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Studentprotest mot sänkta bidrag med 300 kr per månad

Ett hundratal studenter samlades på Mynttorget …

”Borg sänker bidragen – vi sänker Borg”, skanderade ett hundratal studenter som samlats på Mynttorget på fredagseftermiddagen i protest mot finansministerns kungjorda ambition att sänka bidragen till studenterna med 300 kronor i månaden men samtidigt öka lånemöjligheten med 1 000 kronor. Namninsamlingen mot sänkningen har på ett dygn samlat över 12 000 underskrifter på nätet.

… för att protestera mot regeringens planerade nedskärning av bidragsdelen till landets studenter  …

Stockholmsstudenternas (SSCO:s) ordförande Teo Strömdahl Östberg var en av talarna. Han underströk att särskilt studenterna i Stockholm har det ekonomiskt besvärligt eftersom det är svårt att få tag i billiga studentbostäder här. Han tecknade också de senaste årens ekonomiska utveckling för landets studenter jämfört med andra svenskar.

… med 300 kronor i månaden.

– Regeringen har sedan 2006 satsat stora pengar på att folk ska få det bättre. Inkomstskatter har sänkts och förvärvsarbetare har fått mer pengar kvar i plånboken. Rot och Rut har lämnat ännu fler hundralappar kvar i flitigt arbetande människors plånböcker. Men vad har studenterna fått under samma tid? Sedan sittande regering tillträdde 2006 har studenter fått 364 kronor i ökat studiebidrag och 1552 kronor i ökad skuldsättning per månad, sade Teo Strömdahl Östberg.

Till höger står Teo Strömdahl Östberg, ordförande i SSCO (Stockholms studentkårers centralorganisation).