Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 17:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/02/21/studentprotest-mot-sankta-bidrag-med-300-kr-per-manad/

EPSTEINS STOCKHOLM

Studentprotest mot sänkta bidrag med 300 kr per månad

Ett hundratal studenter samlades på Mynttorget ...

”Borg sänker bidragen – vi sänker Borg”, skanderade ett hundratal studenter som samlats på Mynttorget på fredagseftermiddagen i protest mot finansministerns kungjorda ambition att sänka bidragen till studenterna med 300 kronor i månaden men samtidigt öka lånemöjligheten med 1 000 kronor. Namninsamlingen mot sänkningen har på ett dygn samlat över 12 000 underskrifter på nätet.

... för att protestera mot regeringens planerade nedskärning av bidragsdelen till landets studenter  ...

Stockholmsstudenternas (SSCO:s) ordförande Teo Strömdahl Östberg var en av talarna. Han underströk att särskilt studenterna i Stockholm har det ekonomiskt besvärligt eftersom det är svårt att få tag i billiga studentbostäder här. Han tecknade också de senaste årens ekonomiska utveckling för landets studenter jämfört med andra svenskar.

... med 300 kronor i månaden.

- Regeringen har sedan 2006 satsat stora pengar på att folk ska få det bättre. Inkomstskatter har sänkts och förvärvsarbetare har fått mer pengar kvar i plånboken. Rot och Rut har lämnat ännu fler hundralappar kvar i flitigt arbetande människors plånböcker. Men vad har studenterna fått under samma tid? Sedan sittande regering tillträdde 2006 har studenter fått 364 kronor i ökat studiebidrag och 1552 kronor i ökad skuldsättning per månad, sade Teo Strömdahl Östberg.

Till höger står Teo Strömdahl Östberg, ordförande i SSCO (Stockholms studentkårers centralorganisation).