Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-06 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/02/22/kraftig-opinion-mot-bebyggelse-nara-rastasjons-ostra-strand/

EPSTEINS STOCKHOLM

Kraftig opinion mot bebyggelse nära Råstasjöns östra strand

Många Solnabor stannade till och lyssnade på Hasse Ivarssons argument mot att bygga intill Råstasjöns strand.

Många helglediga Solnabor stannade till på Solna torg utanför tunnelbanan för att lyssna på Hasse Ivarssons argument mot att bygga 600-700 lägenheter nära den fågelrika Råstasjöns strand, till stor del innanför strandskyddat område, intill nationalarenan. Många skrev också på listorna som är uppe i närmare 15 000 namn mot exploatering av Råstasjöns närmaste omgivning.

Många skrev också på namnlistorna ...

... mot att bygga nära ...

Råstasjöns vildvuxna närområde och rika djurliv hotades av en ännu kraftigare exploatering med 1 800 bostäder för ett drygt år sedan. Men politikerna i den styrande alliansen tog intryck av de kraftiga folkliga protesterna (och av en genomförd naturinventering ) och har nu istället lagt fram det bantade förslaget med 600-700 lägenheter.

Råstasjön.

Hasse Ivarsson som är en av de aktiva i Nätverket Rädda Råstasjön menar man att naturen och djurlivet allvarligt skadas också genom det nya förslaget. Han och nätverket vill att Råstasjön med omgivningar görs till naturreservat. ”Som slättsjö i tättbebyggt område med över 180 fågelarter är Råstasjön unik. Själv har jag sett 164 arter där under de fyrtio år jag bott i Solna”, berättade Hasse Ivarsson för de många intresserade som lyssnade på hans tal.

Det aktuella förslaget med 600-700 bostäder på Råstasjöns östra strand (intill nationalarenan) som protesterna riktas mot.

Det inte längre aktuella monumentala förslaget med 1 800 bostäder som presenterades för ett drygt år sedan.

Läs mer om Råstasjön