Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Två poeter med kamera

Den då (1957) 13-årige Erik Centerwalls fotografier från hemstaden Härnösand …

… ställs nu ut på Galleri Axel på Söder.

”Mästerverk”, var fotografen Gunnar Smolianskys (suddig till vänster) spontana kommentar till Erik Centerwall (till höger).

De gamla träkåkarna som fanns i Härnösand på 1950-talet är rivna. Men de finns kvar. I Erik Centerwalls bilder. Han var tretton år när han gav sig ut med sin Leica 3g för att hitta sin egen alternativa värld långt från skolan och vardagen. Det är inte bara kåkarna som finns kvar i bilderna.  Också femtiotalsatmosfären. Den förstärks genom den tillbakablickande poetiska texten i hans bok Vårvinter – en stad vid havet. ”Varenda bild är ett mästerverk”, var fotografen Gunnar Smolianskys spontana kommentar på vernissagen. Bilderna ställs ut på det lilla intima fotogalleriet Axel på Södermannagatan 16.

Fotografen Thomas Karlsson (i röd skjorta) förklarar …

… hur den gamla kameran som han använt (inte) fungerar …

… för att åstadkomma déjà vu-känslan i bilderna.

Retrokänsla finns också i DN-fotografen Thomas Karlssons bilder som han tagit med en gammal kamera från 1941 som saknar alla moderna inställningar och dessutom då och då släpper in ljus i bilderna på ett okontrollerbart sätt. Varken tid eller bländare går att ställa in och skärpan är svårfångad men ändå har Thomas Karlsson lyckats förmedla en känsla av något för länge sedan förgånget trots att bilderna är tagna i nutid på platser allt ifrån Grycksbo till Sharm el Sheikh i Egypten. Bilderna ställs ut bara ett par kvarter från Galleri Axel, nämligen på Francis Floor Gallery på Bondegatan 46.