Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 12:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/03/01/inte-sa-oskyldigt-som-det-ser-ut/

Epsteins Stockholm

Inte så oskyldigt som det ser ut

Första intrycket är en lustiger dans (konstnären Henrik Ahlberg i bakgrunden) av de små figurerna ...

... över stengolvet på Nationalgalleriet ...

Först ser det ut som en oskyldig dans av de små figurerna över stengolvet på Nationalgalleriet (Skomakargatan 3) i Gamla stan. Fullt så oskyldigt är det dock inte vid närmare betraktande. Tvärtom. Henrik Ahlbergs aparta figuranter i papier-maché med de mest skiftande ansiktsuttryck och rörelsemönster har också en hel del obehagliga saker för sig som exempelvis mannen som skjuter sig själv genom munnen samtidigt som han förevigas av två påträngande fotografer.

... men strax upptäcker betraktaren obehagligare scener ...

Råttorna är också frekventa (liksom de för övrigt är också utanför galleriet i verkligheten. På Stortorget vid midnatt och nån timme framåt är de ofta förekommande, feta, skygga och snabba).

... och ett antal långsvansade glupska varelser.

Henrik Ahlberg har hållit på i sex år för att skapa sitt verk. I sanning en annorlunda utställning som sätter fantasin i rörelse och får betraktaren (åtminstone mig) att reflektera över tillståndet i den nära och avlägsna omvärlden.