Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-05 00:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/03/07/arets-fotoutstallning/

Epsteins Stockholm

Årets fotoutställning

Den schweiziske fotografen Robert Frank anlände första gången till USA i slutet av 1940-talet, pendlade sedan under flera år mellan Europa och USA, gjorde utflykter till Spanien, Frankrike, England och Sydamerika, innan han slutligen bosatte sig i USA och åkte runt i en begagnad bil med sin familj och sina Leicor på ett Guggenheimstipendium genom de flesta av USA:s stater under två år i mitten femtiotalet och fotograferade sitt nya land med den utomståendes kritiska blick som gjorde alla amerikanska patrioter rasande när de fick se resultatet.

Robert Frank, enligt min uppfattning årets fotoutställning i Stockholm, ...

Robert Franks epokgörande bok ”Les Américains” gavs först ut i Frankrike på Delpire förlag 1958 sedan flera förlag i USA vägrat att ge ut den. När den kom ut i USA året därpå sablades den ned av en enig patriotisk kritikerkår som ett verk av en USA-fientlig kommunist. Det kalla kriget var ännu inte slut. Men Jack Kerouac som skrev en text till den amerikanska upplagan av boken sade bland annat ”Till dig Robert Frank säger jag, du har ögon som ser”. Så sant.

... curerad av Martin Gasser från Fotostiftung Schweiz i Winterthur, ...

I dag, 56 år senare, är det svårt att förstå att Robert Franks bilder kunde väcka en sådan anstöt på den tiden, bilder av ödsliga bensinmackar, människor med tomma blickar, unga och gamla, oändliga motorvägar, jukeboxar och likkistor, bilolyckor, religiösa fanatiker mm, allt fotograferat med Robert Franks poetiskt men också kritiskt genomträngande kamera, på tvärs med rådande praxis, den lättsamma och tillrättalagda.  Alla samtida fotografer av betydelse vars vittnesbörd jag tagit del av är samstämmiga i uppfattningen att 1900-talets fotohistoria kan delas upp i två epoker, tiden före och tiden efter ”Les Américains”. Ingen är opåverkad av Robert Frank.

... hade vernissage ...

Således är det inte konstigt att jag är mycket glad att Fotografiska tagit hit Fotostiftung Schweiz i Winterthurs Robert Frank-utställning curerad av Martin Gasser som berättade om utställningen för en stor publik vid vernissagen på torsdagskvällen. Martin Gasser som har kontakt med den senare i år 90-årige Robert Frank berättade att denne visserligen har en del smärre fysiska krämpor men i övrigt har sina sinnen helt i behåll. En upplysning som gladde mig särskilt mycket.

... på Fotografiska på torsdagskvällen.

Årets fotoutställning (som jag redan nu utnämner den till) på Fotografiska visar bilder från Roberts Franks hela karriär, från de första försöken i hemlandet Schweiz på 1940-talet till de senare årens i flera fall sorgset tillbakablickande polaroidbilder.