Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-11 21:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/03/07/omskakande-utstallningar-pa-cff-centrum-for-fotografi/

Epsteins Stockholm

Omskakande utställningar på CFF (Centrum för fotografi)

På torsdagen var det vernissage ...

... på Hannah Modighs utställning ...

Fotografen Hannah Modigh fotograferar det som inte syns, tonåringarnas själsstämningar, inåtvändheten, utåtagerandet, osäkerheten, gemenskapen och ensamheten. Hon tilldelades TT:s stora fotopris i höstas för sitt projekt ”The Milky Way”. Ur detta arbete som sysselsatt henne i tio år visas under några dagar (t.o.m. 9 mars) ett drygt trettiotal bilder på CFF på Tjärhovsgatan 44.

... "The Milky Way" på CFF på Tjärhovsgatan 44.

När jag betraktar Hannah Modighs bilder påminns jag vagt om den sedan mer än ett halvsekel förgångna perioden i mitt eget liv, inte längre barn, ännu inte vuxen, utan hemhörighet någonstans, total ensam, författande dikter om livet, döden och evigheten, som innesluten i en glaskupa, gråtande inombords, med en pansar omöjligt för utomstående att tränga igenom, de oförenliga paradoxernas våldsamma tid, ändå samtidigt med de ljusblåa drömmarna om framtiden, en svårforcerad period i livet som Hannah Modigh så väl har lyckats skildra i sina fotografier.

Samtidigt var det vernissage på samma ställe på Harri Pälvirantas (i mitten av de tre) utställning "Violence Works" ...

Samtidigt på CFF ställer den finske konstnären Harri Pälviranta ut en helt annan sorts verk, ”Violence Works”, jättelika porträtt av unga förövare vid de tio värsta skolskjutningarna sedan massakerna i Columbine 1999. Varje porträtt är baserat på ett fotografi och uppbyggt av mer än tusen notiser och artiklar om olika våldsdåd. Harri Pälviranta har i tjugo års tid i sin konst sysslat med olika former av våld i samhället.

... med av tusentals små notiser om olika våldsdåd uppbyggda porträtt av  massmördarna ...

... vid de värsta skolskjutningarna de senaste femton åren.

Det är en skakande upplevelse att betrakta Harri Pälvirantas verk och åter påminnas om de många meningslösa våldsdåd som skakat om och upprört en hel värld men också snabbt fallit i glömska. Harri Pälviranta låter oss förstå att vi aldrig får glömma och aldrig upphöra att på alla upptänkliga sätt förhindra att liknande våldsdåd upprepas i framtiden. Utställningen pågår till den 30 mars.