Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-03 13:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/03/07/tysta-marigangen-vard-ett-besok/

Epsteins Stockholm

Tysta Marigången värd ett besök

Tysta Marigången, denna bedrövliga passage genom det s.k. KPMG-huset intill Sheraton vid Tegelbacken, är, mot alla odds, värd ett besök. I stället för att låta de många tomma butikslokalernas skyltfönster gapa tomma har man (fastighetsägaren Alecta förmodar jag) nämligen för någon månad sedan låtit sätta upp jätteförstoringar av gamla fotografier som skildrar traktens utveckling.

Tysta Marigången (längst till vänster) i KPMG-huset (som ska rivas) vid Tegelbacken ...

... är värd ett besök för de jätteförstoringar av gamla Klara som visas där. Här ses Erik Claessons bild från 1969 som bland annat visar tomten vid Tegelbacken där Sheraton och KPMG-huset ska till att byggas.

Jag fördjupar mig i ett fotografi som Erik Claesson från Riksantikvarieämbetet tog 1969 över Tegelbacken troligen från Stadshustornet. Tomten är avriven där Sheraton och KPMG-huset snart kommer att byggas (KPMG-huset som nu i sin tur ska rivas inom en inte alltför avlägsen framtid). Drottninggatan går på en bro över den breda ravinen från Vasagatan upp till Brunkebergstorg (ännu inte helt befriat från den gamla bebyggelsen).  Plattan vid Sergels torg är anlagd men Kulturhuset ännu inte byggt.   DN-huset i hörnet av Klara Västra kyrkogata och Karduansmakargatan med det karakteristiska skärmtaket över huvudentrén är under rivning (DN hade flyttat till Marieberg 1963).

Till vänster ses den lummiga Järnvägsparken (i dag en ödslig plats) någon gång runt 1900 och till höger  Tegelbacken en vinter runt 1960 fotograferad av Lennart af Petersens. Båda bilderna från Stadsmuseet.

Tobaksaffären på Vattugatan 11 fotograferad av Lennart af Petersens 1963 ...

.. och vid närmare betraktande kan man urskilja löpsedlar från avsomnade tidningar som Se, Stockholms-Tidningen, Lektyr, Idrottsbladet med flera och läsa rubriker om boxaren Floyd och tandläkarmördaren Rodius medan Expressen på hela löpet utlovar "NI KAN BLI SLANKARE - medan ni badar och solar".