Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-02 19:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/03/10/mossiga-regler-i-stockholms-kommunala-bostadsbolag/

Epsteins Stockholm

"Mossiga regler" i Stockholms kommunala bostadsbolag

En kvinna och hennes sambo med en gemensam liten son försökte byta sin lilla etta här i Stockholm till en större lägenhet men blev inte godkända av den nya hyresvärden, det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder, med motiveringen att hon inte hade någon fast inkomst efter att just avslutat sina högskolestudier. Det hjälpte inte att sambon hade fast inkomst eftersom det bara bott ihop i två år – regeln säger tre. Inte heller hjälpte det med erbjudanden om borgen och en årshyra i förskott.

Ann Mari Engel (v) kritiserade de absurda regelverket hos stadens kommunala bostadsbolag ...  

Den här absurda (men sanna) historien berättade Ann Mari Engel (v) (och det finns många fler liknande fall, sade hon) vid måndagens bostadsdebatt i kommunfullmäktige som bland annat handlade om den konservativa synen i de kommunala bostadsbolagens regelverk.

... Björn Ljung (fp) höll med om att regelverket kunde vara "lite mossigt" men alliansen ville ändå inte utreda en modernisering.

Trots att Folkpartiets bostadspolitiske talesman Björn Ljung (även ordförande i det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem) höll med om att reglerna ”är lite mossiga och det kan bli lite fyrkantigt ibland” blir det ingen översyn av de kommunala bostadsbolagens regelverk som oppositionen önskade. Förslaget röstades ned av alliansen.

Oppositionen ville också öka tilldelningen av markanvisningar till de kommunala bostadsbolagen så att de kan bygga 3 000 lägenheter om året istället för som idag 1 500. Också där sade alliansen nej. Vidare diskuterades vilka som var bäst på att bygga bostäder, alliansen eller oppositionen. Inte oväntat gick åsikterna isär mellan blocken.

Åke Askensten (mp) kritiserade alliansen för att betydligt färre lägenheter började byggs förra året än det sista året som de rödgröna hade makten i stan ...

Åke Askensten (mp) läste upp siffror ur Stockholms stads officiella statistik som visade att 8 000 lägenheter började byggas i Stockholm 2006 (det senaste året som de rödgröna styrde staden) medan färre än 5 000 lägenheter började byggas förra året (2013) när alliansen styrde.

... och borgarrådet Joakim Larsson kontrade med att säga att orsaken till det var att de rödgröna skyndade sig med sätta igång byggen innan de statliga subventionerna upphörde årsskiftet 2006/2007.

Borgarrådet Joakim Larsson (m) hävdade att 6 265 lägenheter påbörjades förra året om man räknar in ombyggnationer av gamla lägenheter och sa också att de rödgröna satte i gång en massa bostadsbyggen i slutet av 2006 för inte gå miste om statliga bidrag som upphörde vid påföljande årsskifte. Vilket enligt honom var förklaringen till att så många lägenheter påbörjades under de rödgrönas senaste år vid makten i Stockholms stad.