Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 04:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/03/13/roger-ballens-absurda-varld/

Epsteins Stockholm

Roger Ballens absurda värld

"Theater of the Absurd" ....

Fotografen Roger Ballens absurda värld (allt absurdare efterhand under hans långa karriär) visas nu på Fotografiska. I sitt senaste projekt har Roger Ballen under sex års tid fotograferat i ett hus på okänd plats i Johannesburg med människor (och djur) som lever på marginalen, i samhällets absoluta utkant.

... heter fotografen Roger Ballens utställning på Fotografiska ...

Det är lätt att känna sig kluven inför dessa bilder av udda existenser som uppträder i olika poser med märkliga attribut. Men man ska inte se bilderna som ett reportage, inte som en beskrivning av en yttre verklighet. Det är psykologiska bilder. Bilder som Roger Ballen skapat. Bilder som är tagna efter kanske tiotusen beslut i Roger Ballens huvud. Det är Roger Ballens helt egna värld, som inte liknar någon annans.

... som får mig lite illa till mods ...

Ungefär så uppfattade jag att Roger Ballen själv beskrev sin fotografi vid en pressträff på Fotografiska på torsdagen. Men ändå är det svårt att komma ifrån att kameran avbildat den verklighet där fotografen Roger Ballen befunnit sig. Jag känner ett visst obehag, kanske för bildernas starka suggestionskraft, reagerar ungefär på samma sätt som inför Diane Arbus bilder, som också balanserar på gränsen till att bli karikatyrer (enligt min personliga uppfattning).

... trots att Roger Ballen säger att man inte ska se hans bilder som ett reportage från verkligheten.

I det hus som Roger Ballen fotograferat i under sex års tid skulle de flesta inte stå ut att vistas mer än högst en timme sade Roger Ballen också. Det är lätt att tro honom på den punkten.