Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-18 21:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/03/14/forsvunnen-belysningsarmatur-i-hornet-kungsgatanvasagatan/

Epsteins Stockholm

Försvunnen belysningsarmatur i hörnet Kungsgatan/Vasagatan

Sockeln står tom i hörnet av Kungsgatan och Vasagatan.

Den specialdesignade belysningsarmaturen i hörnet av Vasagatan och Kungsgatan har varit borta i ett par år. Är den stulen tänkte jag. Ingenting föreföll mig omöjligt sedan en jättestor järngrind i staketet runt Adolf Fredriks kyrka stals av någon samvetslös person en natt för ett par decennier sedan.

På sockeln sitter en svårläst skylt som dåvarande Gatukontoret satte upp 1991.

Men den modernistiska armaturen, som sattes upp 1991 av dåvarande Gatukontoret som ett tack till sponsorerna för deras ekonomiska bidrag till Kungsgatans då just genomförda upprustning, är nedtagen, med anledning av sockelns dåliga skick, och befinner sig i en depå. Det berättar Peter Marcateus Asklund på trafikkontoret, belysningsansvarig för Norrmalm.

På andra sidan gatan står tvillingarmaturen på en motsvarande sockel.

Han tror att sockeln är reparerad och armaturen tillbaka återmonterad fram till sommaren. På andra sidan gatan står tvillingarmaturen som har kommit lite ur sitt läge vilket också ska åtgärdas.