Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-15 02:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/03/18/stefan-lofven-kom-till-gamla-stan-och-laste-en-dikt-av-bonhoeffer/

Epsteins Stockholm

Stefan Löfven kom till Gamla stan och läste en dikt av Bonhoeffer

Stefan Löfven var på gott humör ...

Valrörelsen har kommit till Gamla stan. Stefan Löfven hälsades med applåder och var på gott humör när han trädde in i församlingssalen på Själagårdsgatan 13 till Socialdemokraternas fullsatta öppnas hus på tisdagskvällen.

... när han kom till mötet i Gamla stan på tisdagskvällen ...

Han fick skriva autografer och posera bredvid anhängare som ville bli fotograferade tillsammans med sin partiordförande innan han kom igång med sitt anförande som då och då avbröts av nya applåder.

... och poserade villigt tillsammans med beundrare innan han inledde tal och diktläsning.

Starkast ljöd de efter att han läst en dikt om Optimismen av den tyske prästen och motståndsmannen Dietrich Bonhoeffer som avrättades av nazisterna 1945.

”Optimismen är till sitt väsen inte en åsikt om den aktuella situationen utan en livskraft, en kraft att hoppas där andra resignerar, en kraft att bära bakslag, en kraft som inte släpper ifrån sig framtiden till pessimisten utan tar den i anspråk för hoppet.”

”Där är partiets själ, i förvissningen om att framtiden är möjlig att forma”, kommenterade Stefan Löfven dikten.

Efter en halvtimmes utskåpning av den borgerliga arbetsmarknadspolitiken (400 000 svenskar är arbetslösa) (bland 20-24-åringar utan gymnasieutbildning är arbetslösheten 40 procent) och av den förda skattepolitiken (skattesänkningar på 130-140 miljarder under de borgerliga regeringsåren) ilade Stefan Löfven vidare ut i Gamla stans kvällsmörker.