Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-12 03:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/03/22/kampanjen-stoppa-rasismen-nu-inleddes-pa-fredagen/

Epsteins Stockholm

Kampanjen "Stoppa rasismen nu" inleddes på fredagen

Kampanjen "Stoppa rasismen nu" inleddes på fredagen på Mynttorget med namninsamling och tal ...

Ett hundratal personer närvarade på Mynttorget när kampanjen ”Stoppa rasismen nu” hade upptaktsmöte på fredagseftermiddagen. Liknande kampanjer pågår i femton andra länder i Europa och Latinamerika.

... av bland andra FI:s talesperson Sissela Nordling Blanco ...

Under den närmaste månaden sker en namninsamling för kravet på avskaffande av all rasdiskriminering. Den ska överlämnas till politikerna om en månad, den 21 mars, FN:s internationella dag för avskaffande av rasdiskriminering.

... 

... och Domino Kai som talade om antiziganismen, diskrimineringen av romerna, ...

Talarna på Mynttorget avlöste varandra och vittnade om den strukturella diskriminering som råder i vårt samhälle. Sissela Nordling Blanco, talesperson för Feministiskt Initiativ, krävde bland annat att eleverna i skolan får lära sig om rasism, att läroplanen innehåller antirasistiska mål och att det finns en anställd på varje skola som jobbar med likabehandling.

... och Margaret Gärding, EU-kandidat för FI, med erfarenhet från den till sist framgångsrika kampen mot apartheid i Sydafrika, som berättade om ärren hon fortfarande bär med sig från den tiden och om dagens nödvändiga kamp mot rasism och diskriminering.

Hon krävde också inrättande av särskilda hatbrottsgrupper och en oberoende granskning av rasismen inom polisen i hela landet och obligatorisk utbildning om antirasism av personal inom skolan, vården och rättsväsendet.