Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-29 06:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/03/27/13-odesdigra-ar-och-en-katalog-skankta-till-stadsmuseet/

Epsteins Stockholm

13 ödesdigra år och en katalog skänkta till Stadsmuseet

Stadsmuseets chef Ann-Charlotte Backlund gladde sig åt att få Per Anders Fogelströms personliga exemplar av boken "13 ödesdigra år" som han själv redigerat. Hasse Lindroth lämnade över exemplaret efter att ha haft det sin bokhylla i många år.

Konstnären Hasse Lindroth hade lite dåligt samvete för en tjock bok som inte var hans men som länge stått hemma i hans bokhylla. Boken hade han lånat av sin för femton år sedan bortgångne storebror Björn (1931-1999). Men egentligen tillhörde boken inte Björn utan författaren Per Anders Fogelström (1917-1998) som Björn i sin tur hade lånat den av utan att lämna tillbaka den. Björn kände Per Anders Fogelström sedan tiden i Vitabergsklubben som Per Anders Fogelström grundade i början av fyrtiotalet för ungdomar på Söder och där Björn var medlem.

Per Anders Fogelströms initialer PAF skrivna i liten spretig stil med bläck på titelbladet.

Efter Per Anders Fogelströms bortgång hamnade hela hans enorma boksamling på Stockholms Stadsmuseum och där, tyckte Hasse, borde också den här boken befinna sig, ”13 ödesdigra år”, som Per Anders Fogelström redigerade tillsammans med Lisa Matthias, tusentals samlade tidningsartiklar om åren före och under andra världskriget, utgiven 1946 och med Per Anders Fogelströms initialer skrivna i bläck på titelbladet.

Den tunna katalogen med PerAnders Fogelströms exlibris som jag själv skänkte till museets Per Anders Fogelströmsamling.

Stadsmuseums chef Ann-Charlotte Backlund kontaktades. Och på torsdagen lättades Hasse Lindroths samvete då han lämnade över Per Anders Fogelströms personliga exemplar av boken samtidigt som en lucka täpptes till i Stadsmuseets Fogelströmsamling. Själv passade jag på tillfället att till museet skänka en tunn konstkatalog ”Stockholm idag” från 1943 som jag köpt någon gång på antikvariat och som tillhört Per Anders Fogelström med hans exlibris inklistrat.