Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-30 03:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/03/29/videfuksen-besokte-protestmote-pa-perssons-betong-i-ragsved/

Epsteins Stockholm

Videfuksen besökte protestmöte på Perssons betong i Rågsved

En videfuks ...

... visade sig vid mötet ...

... på Perssons betong på lördagen.

Videfuksen, den ovanliga fjärilen, till får några år sedan fanns bara en population i Sverige, nere i Blekinge, fladdrade plötsligt runt i luften, nyväckt ur vinterboet bakom någon barkflaga, slog sig ned i fjolårsgräset vid Perssons betong i Rågsved, just när hyresgästföreningen och Kräpplagruppens opinionsmöte inleddes mot stadens planer att bygga ett s.k. miljöspetshus på platsen samt stadsvillor och något hundratal radhus i det s.k. friområdet, det högt klassade naturområdet, som talare efter talare istället ville att man ska göra till naturreservat.

Hur kan man tala om att bygga ett miljöspetshus när man med detta samtidigt förstör en nyckelbiotop. undrade biologen Dan Andersson ...

... när han talade till Rågsvedsborna.

Naturvårdsbiologen Dan Andersson berättade att Rågsveds friområde till över åttio procent är en s.k. nyckelbiotop, dvs. har ovanligt höga naturvärden med mängder av rödlistade arter (sådana som är utrotningshotade). ”Hur kan man tala om att bygga ett miljöspetshus när man förstör en nyckelbiotop”, frågade han retoriskt med adress till de frånvarande allianspolitikerna i Stadshuset som lanserat idén.

Tänk om man skulle föreslå ett miljöspetshus på Djurgården. Det skulle inte gå. Rågsveds friområde är vårt Djurgården, sade Per Sundgren i sitt tal ...

... på Perssons betong.

Förre kulturborgarrådet Per Sundgren, Högdalenbo, talade lyriskt om Rågsveds friområde som ”vårt eget Djurgården” och om Perssons betong (där det en gång i tiden fanns en betongfabrik) som vår mötesplats, vårt eget kulturarv, där vi firar valborg och har teaterbesök på somrarna. ”Tänk om man skulle bygga ett miljöspetshus på Djurgården. Nej det skulle inte gå. Men här går det utan att man pratar med invånarna först”, sade Per Sundgren.

Eva Wesslén i Kräpplagruppen visar hur staden planerar att bygga i Rågsveds friområde och på Perssons betong som hon i stället menar borde förklaras som naturreservat.

Eva Wesslén i Kräpplagruppen (som fått sitt namn efter Kräpplabäcken som rinner genom friområdet) berättade att Rågsveds friområde är att av Stockholms tystaste områden med en ljudnivå på mellan 40 och 45 decibel och att det betyder mycket för de 40 000 människor som bor i närheten. Hon berättade också att det finns flera alternativa områden i Rågsved där det går utmärkt att bygga nya bostadshus som exempelvis uppe vid Bjursätragatan mellan Bäverdammsgränd och Bäverbäcksgränd där det idag ligger en fristående matbutik. ”Nej, förtäta själva Rågsved i stället och gör Rågsveds friområde med Perssons betong till naturreservat”, avslutade hon.