Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-25 19:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/04/05/oppet-hus-pa-nationalmuseum/

EPSTEINS STOCKHOLM

Öppet hus på Nationalmuseum

Det var folkvandring till öppet hus i Nationalmuseum på lördagen (fortsätter på söndagen) ...

... som inför den stora, treåriga renoveringen är tömt på konstverk förutom Carl Larssons stora fresker i entréhallen.

Det var folkvandring till Nationalmuseum på lördagen trots att tavlorna var borta från väggarna. Ja, Carl Larssons magnifika fresker i entréhallen sitter förstås kvar. Men i övrigt är det tomt och ljust i lokaliteterna inför den treåriga ombyggnaden.

Visst var det mäktigt att vandra runt i de stora tomma ljusa salarna ...

... och även att titta in i Auditorium.

Visst är det värt ett besök och vandra runt i de mäktiga nu ljusa salarna som kommer att vara ljusa också när museet är färdigrenoverat och åter öppnar. Genom att montera in väldiga specialfönster som filtrerar bort för konstverken skadlig strålning kommer konstverken i framtiden att kunna visas i dagsljus.

Man förstår att mycket behöver åtgärdas ...

... i den snart 150-åriga byggnaden.

Nya utrymmen tillkommer också bland annat genom att en konserveringsverkstad förvandlas till restaurang med vidunderlig utsikt över strömmen mot slottet och ett gammalt magasin friställs till utställningslokal för fotografier från Statens porträtttsamling.

I dag söndag (6 april) kl 11-16 är sista chansen att besöka museet innan det åter öppnar 2017 och det kostar inget. Det är alltså stängt under 150-årsjubileet 2016.