Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Bara i Minneberg blommar vitsippsrutan vild och vacker

Vitsippsrutan ser vid första  anblicken ut som vitsippan med har flera blomstänglar på samma stjälk.

Den blommar vild endast i Minneberg av alla platser i Sverige.

Vitsippsrutan (Isopyrum thalictroides) hade jag aldrig hört talas om, än mindre sett, innan jag deltog i Botaniska sällskapet i Stockholms exkursion i Minneberg på lördagen med Henry Gudmundson som mångkunnig guide. Vitsippsrutan växer vild bara på ett ställe i hela Sverige nämligen tio minuters promenad från Alviks tunnelbanestation. Och det i flera stora bestånd.

Den mångkunnige Henry Gudmundson ledde exkursionen …

… bland Minnebergs alla sällsynta växter.

För det botaniskt otränade ögat liknar vitsippsrutan vid första anblicken den vanliga vitsippan där den breder ut sin vitprickiga matta runt den förvildade trädgården till den gamla benmjölsfabrikens direktörsvilla (som fortfarande står kvar – benmjölsproduktionen upphörde 1968 och fabriken revs 1980). Vitsippsrutan har till skillnad från vitsippan flera stänglar med blommor på samma huvudstjälk.

Hundtandsliljan blommar just nu …

… liksom porslinshyacinten.

Det var fabrikens direktör Hjalmar du Rietz som för ungefär ett sekel sedan lät plantera massor av olika växter här i Minneberg varav många efterhand förvildats.  Den sällsynta hundtandsliljan (finns bara i en lokal till i Stockholmstrakten) blommar också nu. Vi hittar den i ett exemplar. Likaså finner vi flera vackra exemplar av den väldoftande lika vackra som sällsynta lilla vita blåstreckade porslinshyacinten.

Jag fotograferade såväl vit som lila blåsippa …

… men missade att ta en bild på skogsbingeln som lär ha gett Linné idén till hans sexualsystem och som pryder våra hundralappar tillsammans med ett porträtt på den store vetenskapsmannen varför jag istället tog en bild på en hundralapp.

Jag fotograferar både vit och lila blåsippa, den violpastilldoftande bleka luktviolen, stor nunneört, svalört, vintergäck, balkansippa, gulsippa, svavelsippa som också kallas champagnesippa (en hybrid mellan vitsippa och gulsippa) och den utseendemässigt anspråkslösa skogsbingeln som tillsammans med Linné pryder våra hundralappar.  Vilket härligt sätt att hälsa våren med en blomstervandring under kunnig ledning i Minnebergs rika flora.