Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Konditori Kungstornet tvingas slå igen efter åttio års verksamhet

Konditori Kungstornet slår igen den sista april …

Efter 80 år tvingas Konditori Kungstornet på Kungsgatan slå igen. Det öppnade 1934. Om mindre än vecka, den sista april, är konditoriets sista dag. Fastighetsägaren Centrumfastigheter har andra planer med lokalen.

… efter 80 års verksamhet …

Konditori Kungstornets lokal ska slås ihop med det nedlagda växelkontoret intill och byggas om till ”en ny riktigt stor fin detaljhandelsbutik”, berättar Robert Samuelsson på Centrumfastigheter. Ännu är det inte klart vilken bransch det blir.

… för att lämna plats …

Härmed försvinner ytterligare ett klassiskt Stockholmsfik där man tillbringade timmar i ungdomen med en kopp vanligt fika, en bok och en Napoleonbakelse. Konditori Ogo på andra sidan Kungsgatan slog igen för många år sedan.

… åt en ny stor modern …

Konditori Kungstornet har en sliten men ombonad gammal inredning med mahognyfärgade träväggar, designade lampetter, en väggmålning, en spiralformad trappa upp till övervåningen med ett vackert järnräcke, väggdekorationer och mönsterslipat glas på en av väggarna.

… detaljhandelsbutik.

Det är ju för trist att en sådan här kulturhistoriskt värdefull miljö inte kan byggnadsminnesförklaras och räddas för framtiden.

Trist att en sån fin miljö försvinner kan jag tycka.