Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 21:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/04/30/konditori-kungstornets-sista-dag/

EPSTEINS STOCKHOLM

Konditori Kungstornets sista dag

Det var fullsatt på Konditori Kungstornets sista dag efter åttio år.

Kungsgatan blev lite historielösare på tisdagen. Konditori Kungstornet på Kungsgatan 28 stängde för gott efter åttio år.  Det var fullspikat hela dagen. Många slog sig ner vid de nötta borden för att uppliva gamla minnen.

Stilmedvetna Sandra Abi-Khalil (längst till vänster) och Miriam Parkman, båda klädda i vintagekläder från fyrtiotalet, beklagade tillsammans med Annika Fundin och Tonie Herteby (till höger i bild) att det så starkt tidsdoftande och väldesignade åttioåriga konditoriet nu måste stänga.

Sandra Abi-Khalil och Miriam Parkman hade klätt sig i vintagekläder från fyrtiotalet och var uppriktigt ledsna över att den gamla genuina och hemtrevliga miljön nu försvinner för att ersättas av en modern butiksinredning.

Karin Aurell, längst till höger, kom till Konditori Kungstornet för att uppliva gamla minnen. Här drack hon sitt livs första Coca-Cola i slutet av 50-talet.

Karin Aurell kom hit och satt och smuttade på en kopp sista kopp kaffe på detta ställe där hon drack sitt livs första Coca-Cola i slutet av 1950-talet när hon jobbade som elev på Thunbergs damfrisering på Birger Jarlsgatan 21.

Många beklagade att den gamla genuina miljön ...

Själv var jag här sporadiskt vid ungefär samma tid när jag som fotoelev på Ateljé Uggla på Kungsgatan 18 tog en fika och rökte en cigarrett utan filter på lunchen och fick en andningspaus mellan råprovskopieringen och framkallningsblandandet i den lilla skrubben utan ventilation.

... med sina vackra dekorationer och konstnären Gösta Bjelkebos väggmålning från och med nu är ett minne blott.

Kungsgatan behöver inte fler hypermoderna själlösa butiker. Det finns det redan flera. Men gatan lider brist på ombonade ställen som Konditori Kungstornet och nu är bristen än större. Så kan man sammanfatta inställningen hos de sista besökarna.