Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 05:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/01/ljudlos-valborg/

EPSTEINS STOCKHOLM

Ljudlös Valborg

Valborgsfirandet på Riddarholmen började som vanligt med att facklorna tändes på Stortorget ...

... och att fackeltåget gick genom Gamla stan ...

... till Riddarholmen där brasan tändes.

Allt var som vanligt på Valborg på Riddarholmen. Nästan. Packat med folk på kajen. Kyliga vindar som trängde in genom märg och ben. Fackeltåget anlände i tid och tände brasan som snabbt utvecklade en kraftig hetta vilken drev tillbaks de närmast stående. Såsom det brukar således.

Tusentals människor hade samlats på kajen ...

... och en del uppe i träden men nästan ingen hörde något eftersom den usla högtalaranläggningen knappt producerade något ljud alls.

Men scenen var större än vanligt och placerad på nytt ställe. Högtalaranläggningen var för ovanlighetens skull helt undermålig.  Majoriteten av Valborgsfirarna hörde inte ett ljud, såg bara en dirigent som viftade med armarna och kunde bara ana att kören sjöng vårsånger. Inte heller Ylva Johanssons vårtal kunde uppfattas annat än av dem som stod alldeles nedanför scenen. En ljudlös Valborg således.