Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 20:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/03/inlast-en-kvart-i-dawit-isaaks-fangelsecell-i-kungstradgarden/

EPSTEINS STOCKHOLM

Inlåst en kvart i Dawit Isaaks fängelsecell i Kungsträdgården

Journalisten Dawit Isaak, med både svenskt och eritreanskt medborgarskap, har suttit fängslad utan rättegång i diktaturen Eritrea i 4 605 dagar (snart tretton år) efter att ha uttryckt sympati för demokratiska rättigheter i sina artiklar.  Dawit Isaak uppmärksammades på flera sätt under Pressfrihetens dag på lördagen.

Efter femton minuter låste Lin Kleiven upp dörren till "Dawit Isaaks fängelsecell" och släppte ut ...

I Kungsträdgården kunde man frivilligt låta sig låsas in under femton minuter i en beckmörk ”fängelsecell” för att få känna glimten av en aning av hur Dawit Isaak har det i sitt eritreanska fängelse.

... Andreas Larsson som prövat på lite av hur det känns att sitta isolerad. "Cellen" står kvar till den 7 maj för andra som vill pröva på samma erfarenhet.

Andreas Larsson var en av dem som prövade på att sitta inlåst i ”cellen”. Han förklarade, när han släppts ut,  att det förstås överhuvudtaget inte på något sätt kan jämföras med Dawit Isaaks situation men att det var jobbigt och att han fördrev tiden därinne i mörkret med att tänka på olika musikaliska låtar.

Kurdo Baksi (till höger på bilden) ordnade utställningen och mötet om Dawit Isaak på Liljevalchs och Vanessa Berhe (till vänster) berättade om sin kamp för att få sin morbror Seyoum Tsehaye fri ur den eritreanska diktaturens fängelse där han suttit lika länge som Dawit Isaak.

På Liljevalchs hölls flera inkännande tal om Dawit Isaak med krav på att den svenska regeringen ska agera kraftfullare än att bara hänvisa till att det pågår tyst diplomati som utrikesminister Carl Bildt (m) brukar göra. Samtidigt öppnades en liten utställning med ett trettiotal teckningar som olika tecknare gjort till stöd för Dawit Isak.

Vanessa Berhe fick långa och varma applåder av publiken på Liljevalchs.

Bland talarna på Liljevalchs fick 17-åriga Vanessa Berhe de längsta och varmaste applåderna av de runt hundrafemtio personerna i publiken. Hennes morbror fotografen och journalisten Seyoum Tsehaye har suttit fängslad utan rättegång i 4608 dagar. Han greps och kastades i fängelse i samma veva som Dawit Isaak.  Ytterligare åtta journalister fängslades samtidigt. Ingen har fått någon rättegång eller blivit fri.

En liten utställning med ett trettiotal verk av svenska tecknare till stöd för Dawit Isaak öppnades också på Liljevalchs på lördagen, Pressfrihetens dag.

Vanessa Berhe bildade för drygt ett halvår sedan nätverket OneDay Seyoum för att ge uppmärksamhet åt sin morbrors fall. Hon har låtit spela en tio minuter lång (mycket sevärd) film om sin morbror och förhållandena i Eritrea och även tryckt upp tröjor med texten ”Seyoum is my Brother” och ordnat en hemsida med namninsamling för sin morbrors sak. Skriv på!