Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-23 14:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/03/ultrahuset-stallls-ut-i-handens-rivningshotade-museum/

EPSTEINS STOCKHOLM

Ultrahuset ställls ut i Handens rivningshotade museum

Handens gamla Folkets hus i Haninges kulturpark (där RoJ-teatern huserat i trettio år) ...

Haninges kulturpark med gamla Folkets hus i Handen och ett flertal andra gamla hus som sjuder av liv och kultur är rivningshotad. Den styrande alliansen vill dra fram vägar och bygga nya hus i stället.  Det måste tveklöst finnas bättre ställen att exploatera än denna gröna kulturella oas i centrala Haninge.

... är tillsammans med Handens museum (närmast) ...

I kulturparken ligger Handens museum i ett litet rött hemtrevligt gammalt hus som berättar Haninges historia från långt tillbaks i forntiden och framåt. På fredagen invigdes en liten men innehållsrik utställning om det på sin tid riksbekanta Ultrahuset, Handens svar på Oasen i Rågsved, som på 80-talet var ett Mecka för dåtidens punkband.

... och HunddagisUltra plus ytterligare ett antal gamla hus i Haninges kulturpark rivningshotade.

Här spelade okända och kända band som Ebba Grön och 2 000 andra band mellan 1980 och 1988 då kommunen sade upp kontraktet varpå huset under oklara omständigheter brändes ned efter att ha varit ockuperat i flera månader.

På fredagen invigdes en liten men innehållsdiger utställning i Handens museum om det gamla Ultrahuset som brändes ned för tjugofem år sedan med bland den här modellen av Ultrahuset ...

Efter många om och men ställde kommunen ett gammalt övergivet hunddagis till förfogande som gick under namnet RuggUltra eller HunddagisUltra, berättar Martin Ahlsén som skötte om verksamheten och gör så än i dag även om punkepoken är över.

... och med Stefan Sundström som spelade på vernissagen. Han hittade några gamla affischer på utställningen som annonserade hans egen medverkan på den tiden, affischer  som han kände att han måste fotografera av.

RuggUltrahuset och Handens museum, två röda gamla trähus, ligger intill varandra och bildar tillsammans med ytterligare några mindre byggnader ett kulturellt men nu alltså tyvärr rivningshotat andningshål.

Även Billey Shamrock, som var med på 80-talet i Ultrahuset, spelade  och sjöng på vernissagen ...

Vid vernissagen på Ultrahus-utställningen berättade Martin Ahlsén och en annan av förgrundsfigurerna i Ultrahusets historia Tommy ”Tompa Eken” Ekengren om den åttaåriga punkepoken på Ultra för tjugofem år sedan och det gamla husbandet Pizda och Stefan Sundström och Billey Shamrock spelade (liksom de gjorde när det begav sig) och folk trivdes och mådde bra och man kan inte fatta att det finns politiker som vill förinta det kanske finaste de har i kommunen, Haninges kulturpark. Hur tänker de?

... liksom Ultrahusets gamla husband Pizda (nu med några nya medlemmar). Martin Ahlsén i den granna röda kavajen.

PS. Museet och utställningen om Ultrahuset på Getporsvägen 8 i Handen är öppen på söndagar kl 12-15.