Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 06:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/07/kamp-in-i-det-sista-mot-rivningen-av-klockhusets-tvillingbyggnad-pa-norra-stationsomradet/

EPSTEINS STOCKHOLM

Kamp in i det sista mot rivningen av klockhusets tvillingbyggnad på Norra stationsområdet

Kampen mot den planerade rivningen ...

... av den återstående expeditionsbyggnaden (sedan klockhuset sprängts i luften) på Norra station ...

... fortsätter in i det sista.

Motståndarna till den planerade rivningen av den kvarstående expeditionsbyggnaden på Norra stationsområdet kämpar emot in i det sista. På onsdagen sattes en banderoll med ett entydigt budskap upp på tegelfasaden till klockhusets tvillingbyggnad, klockhuset som sprängdes i luften trots att politikerna tidigare bestämt att själva klocktornet skulle bevaras. Nu ska ju klocktornet byggas upp igen som ett resultat av proteststormen både från allmänheten och internt i den styrande stadshusalliansen.

Varför inte stoppa den planerade rivningen och i stället behålla expeditionsbyggnaden för inkommande gods (klockhuset var expeditionsbyggnad för utgående gods) från 1924 ritad av SJ:s chefsarkitekt Folke Zettervall som en märkesbyggnad från den svunna järnvägsepoken och bygga upp klocktornet intill denna som ett trivsamt tillskott för de kommande invånarna i den nya Hagastaden (som Norra station är omdöpt till). Inte ens det gamla namnet får vara kvar (i motsats till vad som är fallet på Söder) för att påminna om den gångna historien.