Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 11:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/07/vandring-pa-fattiga-sodermalm/

EPSTEINS STOCKHOLM

Vandring på fattiga Södermalm

På vandringen i arbetarrörelsens spår berättar Anne-Marie Lindgren om förhållandena på Neumüllers bryggeri, numera Stalands möbler, för hundra år sedan.

En gång var Söder en arbetarstadsdel med fabriker, fattigdom och facklig kamp. Ann-Marie Lindgren och Kjersti Bosdotter berättar kunnigt om arbetarna och livet på Söder för hundra år sedan. Gratisvandringen, arrangerad av ABF m fl, går från Medborgarplatsen till Barnängen. Första stoppet är tegelkomplexet Stalands Möbler på Åsögatan, från början Neumüllers bryggeri där de fackliga striderna var hårda i början på 1900-talet. Två fackliga ledare avskedades men vann ändå genom att Neumüllers tvingades backa när arbetarna i staden solidariskt bojkottade Neumüllers öl.

När vi passerat en f.d. tobaksfabrik, ett f.d. storbageri, platsen för Barnängens kemisktekniska fabrik på Bondegatan (den gamla rivna Tottieska malmgården) kommer vi till stiftelsehusen, hus byggda för fattiga arbetare finansierade av den besuttna klassen.

Kvarteret Kristallen, Magna Sunnerdahls stiftelses hus, där bland andra författaren Stig Claesson, Slas, växte upp.

Först stannar vi vid kvarteret Kristallen, alldeles intill Sofia kyrka,  Magna Sunnerdahls stiftelses hus, där det kryllade av barn på 1930-talet. Här växte författaren Slas, Stig Claeson upp. Här spelades Per Anders Fogelströms roman Ligister in som film under titeln Medan staden sover med Ingmar Bergman som medförfattare till manuset och Lars-Erik Kjellgren som regissör.

Fönstret ovanför inskriptionen "Danelii stiftelse" tillhörde lägenheten där författaren Per Anders Fogelström bodde under en del av sin barndom.

Sedan kommer vi till Danelii Stiftelses hus på Bondegatan 74 där författaren Per Anders Fogelström växte upp med sin mamma och syster. Pappan hade emigrerat till Amerika. Mellan porten och familjen Fogelströms fönster stod det (och gör så än i dag fast huset numera ägs av en bostadsrättsförening) DANELII STIFTELSE, med versaler i fasaden.  En klasstämpel på husets invånare som Per Anders Fogelström upplevde som en ständig förnedring i sin barndom.

Kjersti Bosdotter berättar om "judehuset" på Klippgatan 19, Heckschers stiftelses hus, där min pappa växte upp i början av förra seklet.

Det tredje stiftelsehuset vi stannar vid ligger på Klippgatan 19, det s.k. judehuset, som byggdes för de fattiga östjudarna som kom från Ryssland och Baltikum i början av 1900-talet. Jag blir mycket berörd när Kjersti Bosdotter berättar om huset med de minimala lägenheterna som byggdes av Eduard och Sophie Heckschers stiftelse 1913.

Här på Klippgatan 19 bodde nämligen min farfar Abram och farmor Anna och här växte min pappa Litman och faster Maja upp. Farfar, en tungsint och tystlåten man, som aldrig fick tillfälle att lära sig skrivkonsten, kom från Litauen 1905 med farmor, han var då 25 år och hon 22 år. Pappa och faster föddes här 1907 respektive 1906.

Farmor och farfar hade flytt från judeförföljelserna i Ryssland, till vilket Litauen hörde på den tiden. Farfar jobbade som smed på Finnboda varv i hela sitt liv, ett tungt arbete på den tiden. Farmor drygade ut de knappa hushållsinkomsterna med att sälja skosnören på Stockholms gator med minimal förtjänst. Jag minns vagt den tryckta, glädjelösa stämningen och ordlösheten i den lilla mörka lägenheten på Klippgatan 19 där farmor och farfar bodde. Det fanns ingenting att säga som jag minns det. Man ville bara komma därifrån så fort som möjligt. Det var på 1940-talet och jag var bara en liten pojke på den tiden.

Ja, detta kommer för mig när jag hör Kjersti Bosdotter berätta om stiftelsehuset. Vandringen avslutas nere på Barnängen. Fler intressanta gratisvandringar i arbetarrörelsens spår följer.