Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/12/konstnarernas-slussenaffischer-forsvinner-i-mangden/

EPSTEINS STOCKHOLM

Konstnärernas Slussenaffischer försvinner i mängden

På Birger Jarlsgatan sitter dessa två Slussenaffischer ...

... med kärleksbudskap till det Slussen som ska försvinna ...

... när man tittar närmare (om jag tolkat dem rätt).

I fredags bloggade jag om de 44 konstnärernas 200 Slussenaffischer, några i flera exemplar, som sätts upp idag på stadens kulturtavlor. Vid middagstid gav jag mig ut för att se hur de tedde sig i den offentliga miljön.

Men det var lättare att hitta reklam för Bukowskis och Magasin 3 än konstnärliga Slussenaffischer på kulturtavlorna. De senare försvinner i mängden.

Efter två timmars letande hittade jag i alla fall två fina affischer på Birger Jarlsgatan i höjd med gamla spårvägsstallarna. Tyvärr var de lite svårtolkade eftersom de innehöll så många fina detaljer svåra att se då ju affischerna sitter relativt högt upp från gatunivån.

På Slussens kulturtavlor hittade jag ingen Slussenaffisch, nej inte på hela Södermalm. Synd! Flest fann jag på Östermalm, i höjd med Stureparken och på Valhallavägen. På Vasagatan hittade jag också vad jag tror är Slussenaffischer. På en del är budskapen tydliga. Andra lämnar mer över åt betraktaren att tolka.

Affischerna sitter uppe på kulturtavlorna i två veckor. Från den 22 maj och en vecka framåt kan de också beskådas på Grafiska sällskapets galleri på Hornsgatan 6. Då blir de lättare att se (om inte alla lättare att tolka).

På Valhallavägen sitter dessa två affischer ...

... av vilka åtminstone den ena verkar propagera för en nybyggnad.

"Vi vill ha sex" (sex filer i stället för åtta ned mot Skeppsbron?).

"Hugga sönder knuten Dra ut skaftet som knuten sitter på" står det på den här affischen. Jag tolkar det som ett försvar för dagens Slussenanläggning.