Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-23 14:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/13/stort-svartbygge-pa-sodermalm/

EPSTEINS STOCKHOLM

Stort svartbygge på Södermalm?

Bygglovet för om- och påbyggnaden av det f.d. Kronofogdehuset på Söder upphävdes i fredags av Mark- och miljööverdomstolen. Ändå pågick ombyggnadsarbetena på måndagen (tre dagar senare) enligt uppgifter.

I fredags (9 maj) upphävde Mark- och miljööverdomstolen bygglovet för ombyggnaden av det f.d. Kronofogdehuset på Västgötagatan 5 som pågått i flera månader. Ändå pågick enligt uppgifter ombyggnadsarbetena av huset fortfarande under måndagen (12 maj). Ett stort svartbygge (?) med andra ord.

Det är påbyggnaden i hörnen av huset (nedre bilden) som överstiger gällande detaljplan och som fått Mark- och miljööverdomstolen att ifrågasätta om det kan betraktas som en "mindre avvikelse" från detaljplanen vilket var argumentet för att bevilja bygglov, ett bygglov som nu alltså är upphävt.

Bakgrunden år att Vasakronan fick bygglov för Kronofogdehusets om- och påbyggnad av stadsbyggnadsnämnden i december förra året trots att det var tveksamt om bygglovet var förenligt med den gällande detaljplanen när det gällde påbyggnaden av huset.

Mark- och miljööverdomstolen menar att det finns skäl att ifrågasätta bygglovets förenlighet med detaljplanen och upphävde därför bygglovet. Så här skriver Mark- och miljööverdomstolen i domen som inte kan överklagas:

”Enligt Mark- och miljööverdomstolens bedömning finns det mot bakgrund av detaljplanens begränsning av hushöjd och höjden på byggnaden enligt bygglovet skäl att ifrågasätta om avvikelsen mot den gällande detaljplanen i fråga om hushöjd är en sådan mindre avvikelse som är förenlig med planens syfte. Skälen är tillräckligt starka för att förordna att det överklagade bygglovet tills vidare inte ska gälla. Överklagandet ska därför bifallas.”

Närmast är det länsstyrelsen som ska pröva om bygglovet är förenligt i sak med den gällande detaljplanen genom att påbyggnaden av huset betraktas som ”en mindre avvikelse”. Men tills frågan är avgjord existerar alltså inget gällande bygglov längre och ombyggnadsarbetena måste därför upphöra tills nytt bygglov getts om jag förstått saken rätt.

Till vänster inom den röda markeringen ligger det f.d. Kronofogdehuset. Det vita huset till höger inom markeringen ska rivas enligt planerna. Det står på Söderledstunneln och klarar därför inte en påbyggnad. I stället ska det ersättas med ett högre kontorshus med en lättare konstruktion.