Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 17:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/15/gallerians-framtida-utsikter/

EPSTEINS STOCKHOLM

Gallerians framtida utsikter

Vilken svindlande utsikt över Stockholm åt alla håll! För första gången står jag på ett av taken till Gallerian och tittar ut över stan. Mats Hederos (bilden), vd på AMF Fastigheter, som äger de fem hus som bildar Gallerian, har lockat upp mig. Han berättar entusiastiskt om framtidsplanerna för Gallerian.

Uppe från Gallerians tak ...

Husen ska byggas på med flera våningar såsom skett med flera andra hus i City. Urban Escape (flykt från staden?) heter hela projektet som fortfarande är i sin inledningsfas. Det beskrivs därför ännu mest i abstrakta lite undanglidande ordalag som ”vitalisering av gatuplanet i hela kvarteret och förnyelse av takmiljöerna som har en 360-graders utsikt över Stockholm”, ”stadsutveckling genom socialt, ekonomiskt och kulturellt ansvarstagande” etc.

.. är utsikten över stan fantastisk visar Mats Hederos (bilden) vd på AMF Fastigheter som äger hela fastigheten ...

Utan riktig framgång försöker jag få ett entydigt svar på vilket sätt dessa framtida 360-graders utsikter ska bli tillgängliga för Stockholmarna även om Mats Hederos talar om att hotellen brukar vara bra på att skapa sådana miljöer med sky bar och liknande.

... och han berättar att den kommer att bli ännu bättre när husen byggs på med några våningar.

Två nya hotell (ännu inte färdigförhandlat vilka) ska det nämligen bli vid Brunkebergstorg i Swedbanks gamla huvudkontor, när banken inom kort flyttar till Sundbyberg. Helt klart är också att ett antal framgångsrika företag ”med framtidens talanger” från den 1 oktober ska hyra in sig i ”innovationshuset” Epicenter som är det nya namnet på galleriahuset i hörnet av Hamngatan och Malmskillnadsgatan. I övrigt är planerna vagare än så länge.

Jag hoppas bara att den framtida utsikten blir tillgänglig för alla Stockholmare utan att det kostar skjortan.

Mats Hederos hoppas att de nya hotellen ska bidra till att skapa nytt folkliv på Brunkebergstorg och att namnet Malmskillnadsgatan genom bl.a. satsningen på innovativa företag i galleriakvarteret ska få en bättre klang. Det låter bra tycker jag.  Men själv hoppas jag också kunna få tillgång till de nya utsiktsplatserna som kommer att skapas inom några år utan att behöva ta in på något av de två nya hotellen.