Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-16 23:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/16/udda-taxiresa-med-elbil-in-i-skeppsholmens-bergrum/

EPSTEINS STOCKHOLM

Udda taxiresa med elbil in i Skeppsholmens bergrum

Taxin stannar inne i Skeppsholmens bergrum ...

En taxi kör in i bergrummet på Skeppsholmen och parkerar mitt inne i den gamla övergivna stridsledningscentralen. Ut i mörkret ur taxin kliver historikern Lars A. Hansson, fortifikationsexpert, med en ficklampa i handen. Han berättar om hur bergrummen sprängdes ut på 1940-talet och inreddes med torpedförråd, förläggningar och kontor för den marina stridsledningen i händelse av krig och vidare om omständigheterna kring Skeppsholmens avveckling som örlogsbas när verksamheten flyttade till Muskö och Berga i slutet av 1960-talet.

... varpå historikern Lars A. Hansson stiger ur och håller en liten historisk föreläsning om platsen.

För vem håller Lars A. Hansson denna historielektion mitt inne i det mörka bergrummet? För mig! Varför gjorde vi då denna udda och i dubbla bemärkelser historiska taxiresa in i Skeppsholmens gamla bergrum? För att Taxi Stockholm vill ha positivt omnämnande för sitt initiativ att satsa på elbilar i taxiflottan. Det var nämligen en eldriven taxi vi åkte, en av företagets två första elbilar, som nu ska rulla på Stockholms gator. Jag hoppas det snart blir fler. För miljöns skull. Taxi Stockholms vision är att ha en vagnpark med noll fossila utsläpp. Det låter bra. Hoppas bara att det inte tar för lång tid innan målet är nått.