Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-23 05:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/18/demonstration-mot-gruvboomen/

EPSTEINS STOCKHOLM

Demonstration mot gruvboomen

Söndagens demonstration mot gruvboomen ...

... som gick från Sergels torg ...

... till Norra Bantorget ...

Söndagens demonstration mot exploateringen av nya gruvor i landet som förstör och förgiftar miljön istället för en ökad satsning på återvinning av metaller samlade några hundra personer som tågade från Sergels torg till Norra Bantorget.

... samlade några hundra personer ...

”En gruva är bland de miljöfarligaste verksamheter som finns. Det är en kortsiktig investering som lämnar efter sig ett sargat landskap, utarmade naturresurser och stora risker för den framtida vattenförsörjningen. Gruvexploateringen pågår över hela landet och motverkar en hållbar landsbygdsutveckling i både norr och söder. Det är ett hot som står mot långsiktig hushållning och hållbar ekonomisk utveckling. Ett hot mot ursprungsbefolkning och näringar som kan stå för ett hållbart nyttjande av resurser – som jordbruk, skogsbruk, turism och rennäring. Ett hot mot våra gemensamma naturresurser och miljöns livsavgörande fortlevnad”, sammanfattar Fältbiologerna, som tog initiativ till demonstration.

... med fältbiologen Leo Rudberg (i gula tröjan) som entusiastisk konferencier och organisatör.

Fältbiologernas Leo Rudberg, som varit en drivande kraft bakom demonstrationen, fungerade som konferencier. Han ledde också talkören som skanderade slagord som: ”Sluta spränga i våran skog, Sverige är inget smörgåsbord”, ”Gruvboom är dödsdom”, och ”Fast mark, rent vatten, levande kulturarv”.