Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/18/for-grodornas-skull/

EPSTEINS STOCKHOLM

För grodornas skull

I ett magiskt stycke natur, ett kärr i skogen, inte lång ifrån gamla Beckomberga sjukhus ...

... har grodorna lagt sin rom i tjocka sjok på tre olika ställen ...

Ekologen Vide Ohlin och några andra grodentusiaster ägnade den soliga majlördagen  åt att rensa upp i ett kärr i skogsområdet i närheten av gamla Beckomberga sjuhus. För tre år sedan upptäckte Vide Ohlin att någon hade grävt ett dike så att kärret avvattnades till förfång för den lokala grodpopulationen. Det åtgärdades.

Nu ligger grodrommen i täta geléaktiga sjok på kärrtes vattenyta och Vide Ohlin visar på de små svarta maskliknande organismerna i sörjan. Det är grodynglen som är på väg att utvecklas.

... ett faktum som gläder ekologen Vide Ohlin och Angelika Byström (sekreterare i Stockholms Herpetologiska Förening) ...

En gammal plaststol, en jacka, sly, stora grenar och annat som inte hör till kärrets naturliga innehåll rensas bort under Vide Ohlins ledning. Han är liksom de övriga aktiv i Stockholms herpetologiska förening. Grodor är trevliga och nyttiga djur vars livsbetingelser kringskurits när deras miljöer exploaterats. Utan grodorna skulle det finna fler mygg, en begärlig föda för grodorna.

... som tillsammans med med medhjälpare (här Andreas Qvarfordt) rensade kärret från stora grenar ...

... och gamla plaststolar plus annat skräp.