Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 02:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/18/gammal-folka-vacker-minnen/

EPSTEINS STOCKHOLM

Gammal folka väcker minnen

Först passerar en gammal PV på Munkbron ...

Den ena gamla bilen efter den andra kommer körande på Munkbron förbi Mälartorget. Först en Volvo PV 444 från 1956 följd av en Oaklands Sports Cab från 1928 och en gammal Ford  från 1931. Det är årets veteranbilparad. Vackra bilar. Men det är först när jag får syn på två folkvagnar (asfaltsbubblor) från 60-talet som ett gammalt minne väcks till liv.

... sedan en Oaklands Sports Cab från 1928 ...

För precis femtio år sedan tog jag mitt körkort efter mycket möda. Min bilskollärare på Bröderna Bergmans bilskola på Maria Prästgårdsgata var harmynt (som man sade på den tiden). Trots att jag ansträngde mig hade jag väldigt svårt att uppfatta hans instruktioner men vågade inte visa att jag inte förstod tillrättavisningarna utan nickade bara jakande när han förklarade vad jag gjort för fel varpå hans irritation steg när jag trots det fortsatte att upprepa mina misstag. En sak förstod jag. Jag skulle inte tvärnita för att skona en duva som gick på gatan. Då var risken överhängande att bli påkörd av bilen bakom. Vilket nästan skedde vid ett tillfälle uppe vid Helgalunden av alla ställen på Södermalm.

... därpå en Ford från 1931 ...

Lyckligtvis, för min del, blev min lärare en dag sjukskriven i ett par tre veckor och jag fick hans bror som vikarie varpå mina färdigheter som bilförare utvecklades språngartat.

... och till sist två gamla folkor från 60-talet. Först då väcks ett minne till liv.

Det var min pappa som betalade körlektionerna. Han ansåg att ett körkort förbättrade möjligheterna att få ett bra jobb (kanske hade han rätt). Det var han som från början pushat mig att ta körkort. Jag som inte haft den minsta tanke i den riktningen. Utan hans påtryckningar hade jag nog saknat körkort än idag. Han betalade också min första bil, en begagnad ljusblå Volkswagen modell 1959, som kostade 3 000 kronor, om jag inte minns fel. Tack pappa, så här i efterhand.