Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-25 07:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/19/kungstradgarden-mobleras-om/

EPSTEINS STOCKHOLM

Kungsträdgården möbleras om

Stora förändringar väntar i Kungsträdgården. Trafikborgarrådet Ulla Hamilton har visionen om en tydligare uppdelning av parken i en evenemangsdel (scenen och den stora ytan framför) och en mer traditionellt grön park (än i dag) i den norra delen mot Hamngatan.

Trafikborgarrådet Ulla Hamilton i Kungsträdgården vid en av den s.k. åttkantens trappstegsformade murar som samtliga troligen kommer att rivas när scenen och publikutrymmet rustas upp.

”Scenen behöver rustas och moderniseras och få in modern teknik. Publikutrymmet framför scenen behöver plattas till för att rymma fler”, säger hon, vilket innebär att den så kallade åttkantens stora trappstegsformade murar runt Carl XIII:s staty rivs.

Här i den norra delen av Kungsträdgården ska det bli en grönare park än i dag.

Stora evenemang ska också fortsättningsvis äga rum i Kungsträdgården men Ulla Hamilton vill också se fler evenemang på omkringliggande öppna platser som Gustav Adolfs torg, Norrmalmstorg och Brunkebergstorg.

Organisationen av evenemangen ska också förändras och en ny ansvarig ”evenemangsaktör” aktör upphandlas. I september nästa går avtalet ut mellan stadens trafikkontor och Handelskammaren dotterbolag Kungsträdgården Park & Evenemang som i dag svarar för den självfinansierande programverksamheten.

Mer exakt hur parken ska utformas och vem som ska ansvara för evenemangen i framtiden ska nu utredas. På onsdag fattas beslut i Trafik- renhållningsnämnden om ett anslag på 3 miljoner kronor till en utredning som ska lägga fram förslag för Kungsträdgårdens förnyelse som beräknas kosta någonstans mellan 25 och 150 miljoner kronor.