Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-29 12:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/22/alliansen-trumfar-igenom-bebyggelse-intill-rastasjon/

EPSTEINS STOCKHOLM

Alliansen trumfar igenom bebyggelse intill Råstasjön

"Rädda Råstastjön anars". Både unga ...

"Bygg inte vid Råstasjön" stod det på en av banderollerna utanför Solna stadshus när politikerna i Solnas stadsbyggnadsnämnd skulle besluta om bebyggelsen vid Råstasjöns norra strand på onsdagskvällen.

... och gamla protesterade mot bebyggelse vid Råstasjöns strand ...

Var fjärde Solnabo, drygt 18 000 av 72 000 invånare (barnen inräknade) har skrivit på nätverket Rädda Råstasjöns namninsamling mot att 600-700 bostäder byggs inom strandskyddat område, ett område som av Världsnaturfonden förra året utsågs till den mest skyddsvärda naturplatsen i Stockholms län.

... inför Solna stadsbyggnadsnämnds möte på onsdagskvällen. Men det hjälpte inte.

Det hindrade inte den styrande alliansen i Solna från att trumfa igenom detaljplanen (som också, om jag inte är felunderättad, ska passera kommunfullmäktige). Vänstern och Miljöpartiet ville i stället göra området till naturreservat medan Socialdemokraterna motsätter sig bebyggelse inom strandskyddet.

Drygt en fjärdedel (18 266 personer) av Solnas totala befolkning motsätter sig den planerade bebyggelsen vid Råstasjön.

Från början ville den styrande alliansen bygga tre gånger så många lägenheter vid Råstasjön som de nu i Stadsbyggnadsnämnden beslutade.  Ett beslut som med hundraprocentig sannolikhet kommer att överklagas i alla förefintliga instanser.