Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Nu parar sig allövbaggarna för fullt vid Flatenbadet

Botanisten Henry Gudmundson (närmast) med sitt encyklopediska blomstervetande ledde vandringen vid Flaten.

Vårtåtel, ett kortvuxet gräs, knappt mer än en halv decimeter högt, väcker intresse och diskussion bland deltagarna i blomstervandringen vid Flatenbadet på torsdagskvällen. Själv skulle jag aldrig lagt märke till det oansenliga gräset om inte Henry Gudmundson från Botaniska sällskapet i Stockholm (BSIS) som leder vandringen hade stannat till och börjat prata om det.

Allövbaggarna parade sig på bladen.

Inte heller skulle jag ha lagt märke till allövbaggarna i klibbalen vid stranden som parar sig i mängd på de halvt uppätna bladen. På ett av bladen är två par igång samtidigt. En fascinerande syn.

Jan Andersson undersöker en för det otränade ögat nästan osynlig vårförgätmigej i strandkanten.

Alldeles intill har några av de kunniga deltagarna i blomstervandringen upptäckt den pyttelilla vårförgätmigejen med sina nästa osynliga blåa kronblad. Själv kunde jag knappt se att det växte en blomma där fast jag tittade rätt på den. Ett bestånd med mandelblom såg jag däremot dock utan att först veta att det var mandelblom jag såg.

Mandelblom! Var det så den såg ut!

Som små vita utdragna droppar hänger blommorna på den böjda stjälken. ”Är det getrams eller storrams”, undrar en av deltagarna i vandringen. ”Getrams. Storrams hittar du inte här”, svarar den allvetande botanisten Henry Gudmundson. Själv hade jag aldrig sett varken getrams eller storrams tidigare. Jo, kanske. Men eftersom jag inte visste vad blomman hette fastnade den inte i minnet.

Getrams , inte storrams!

Det är sannerligen lärorikt och stimulerande att umgås med kunniga människor i naturen. Ja, inte bara där förstås.