Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-20 19:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/05/23/omstridd-flytt-av-tva-kulturhus-inleddes-igar-kvall-i-solna/

EPSTEINS STOCKHOLM

Omstridd flytt av två kulturhus inleddes igår kväll i Solna

Strax efter klockan 21 på torsdagskvällen ...

Strax efter klockan 21 på torsdagskvällen började den omstridda flytten av den första av de två kulturhistoriskt intressanta s.k. Rödingarna i Solna för att ge utrymme åt en trafikplats med anslutning från Enköpingsvägen till den nya Arenastaden.

... inleddes den första omstridda transporten ...

Kommunen fick avslag i Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen på bygglovet att flytta de runt hundra år gamla trähusen (en gång byggda för SJ-anställda) närmare de tre övriga s.k. Rödingarna inom området.

... av de två kulturhistoriskt intressanta husen, Rödingarna, ...

Då ordnade kommunen, på enligt kritikerna tvivelaktiga grunder, eftersom det inte behandlades av politiker i vederbörlig ordning, i stället snabbt ett nytt bygglov för en temporär flytt till ett annat ställe, nu intill Ulriksdals golfbana.

... i Solna, för att ...

Anledningen till kommunens brådska är löftet att Trafikplats Ritorp ska stå klar när Nordens största galleria  Mall of Scandinavia intill Friends arena invigs 2015. Om inte hotas det till en fjärdedel kommunalägda bolaget Råsta Projektutveckling AB enligt uppgift av ett vite på 400 miljoner kronor.

... lämna plats åt en trafikanslutning från Enköpingsvägen till Nordens största galleria som invigs nästa år.

Läs också: Länsstyrelsen stoppar flytten av SJ-husen Rödingarna i Solna