Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

En nytolkad grekisk tragedi i mobilen på väg till Husby

Pjäsen Haimon såg jag i interaktiv mobilvariant på en resa i tunnelbanan på blå linjen mellan Kungsträdgården och Husby på lördagen.

Vid Kungsträdgårdens tunnelbanestation förklarade Elin Bergman och Rabab Ghoul …

Vi var ett femtontal personer på tunnelbanan som i våra mobiler såg inspelade scener ur underjorden, dödsriket, där Antigone och hennes älskade Haimon uppförde olika scener på vilka vi skulle reagera och svara på frågor av typen: ”Vad är sanning”, ”Varför brändes bilar i Husby för ett år sedan” etc.

… hur teaterpjäsen som vi skulle se interaktivt i mobilen fungerade …

När vi kom fram till Husby stod en kör med Antigone i spetsen och sjöng frågorna och våra svar som vi knappat in under vår resa i underjorden på väg till Husby. Mycket effektfullt.

… under resan …

Programpunkten ingick i evenemanget Möte med Husby med en mängd aktiviteter på årsdagen av oroligheterna i Husby.

… i tunnelbanan ut till Husby.

Antigone, den evigt lika aktuella 2 459 år gamla grekiska tragedin av Sofokles, har genom århundradena nytolkats gång på gång. Åter nu alltså.

Och när vi kom fram till Husby stod en ”grekisk” kör med Antigone i spetsen och sjung frågorna och de svar som vi knappat in under vår tunnelbanefärd. Mycket effektfullt.

Antigone i Sofokles originalpjäs är kvinnan som trotsar den styrande maktens, kung Kreons, påbud och följer sitt eget samvetes röst och begraver sin egen bror Polyneikes trots Kreons förbud, orsakat av att Polyneikes dött i tvekamp med sin egen bror Eteokles under ett anfall mot Kreons och Eteokles stad Thebe.

Antigone döms för sitt brott av kung Kreon till döden och spärras in i en grotta men benådas senare av densamme. Då har hon dock redan hunnit ta sitt eget liv. När hennes älskade, Kung Kreons egen son, Haimon upptäckte att hans älskade Antigone hängt sig i grottan tog också han sitt liv. Dubbelt olycklig blev Kreon när han fick reda på att förutom sonen Haimon också hans hustru begått självmord, detta när hon nåddes av budet att sonen Haimon var död.

Rats teater stod för produktionen av tre olika pjäser under samlingsnamnet Antigone i Husby som hade premiär både live och i mobilvariant i Husby på lördagen: Antigonens dagbok, På min gata och Haimon. Det var alltså Haimon vi såg i mobilen och interagerade med under färden i tunnelbanan ut mot Husby. En annorlunda teaterupplevelse om maktförhållandet mellan de enskilda medborgarna och de som styr.

Rats (i namnet Rats teater) står för Research in Artistic TechnologieS. Rats teaters vision är att göra banbrytande digitala teaterproduktioner på webben, i mobilen och i det offentliga rummet. Det tycker jag nog de lyckades bra med i Husby på lördagen.

I vimlet på Möte med Husby-dagen sågs också ytterstadsborgarrådet Joakim Larsson (m) bli intervjuad (av lokaltidningen skulle jag tro).