Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-28 21:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/02/det-lyckliga-slutet-pa-kampen-om-tradgardsmastarbostaden/

Epsteins Stockholm

Det lyckliga slutet på kampen om Trädgårdsmästarbostaden

Här står vi på historisk mark med Prinsvillan i bakgrunden.

Vi står, sjuttiofem personer (museiläraren Mikael Baugus som guidar samt sjuttiotre vuxna och en bebis) bokstavligen på historisk mark, Tyresös första kända bosättning, på den gräsklädda gårdsplanen till den s.k. Prinsvillan, i dag vandrarhem, där Prins Eugen regerade med sina målarattiraljer under decennierna kring förra sekelskiftet.

Tyresö slott från 1636 är betydligt yngre än Tyresö hus.

Mikael Baugus visar den engelska parken och utsikten över Kalvfjärden.

På marken under våra fötter går nämligen den gamla stengrunden i dagen av det som benämns Tyresö hus, ett medeltida byggnadsverk med anor från 1400-talet, d.v.s. långt äldre än Tyresö slott ett par hundra meter härifrån, vilket byggdes av Gabriel Oxenstierna och stod färdigt först 1636. Mikael Baugus berättar också om övriga byggnader vi passerar och om den engelska parken med sina plötsligt överraskande utsikter som riksrådet Carl Fredrik Scheffer lät anlägga i början av 1780-talet.

Rester av det äldre trädgårdsmästeriet.

Efter en flera timmar lång, grundlärd guidning kommer vi till det som en gång var den symmetriskt anlagda renässansparken vid den nuvarande handelsträdgården. Där ligger den s.k. Trädgårdsmästarbostaden som under århundraden innehållit såväl bostad, drivhus som orangeri. Den ville Nordiska museet, som sedan 1930 äger Tyresö slott (med hundra hektar mark och alla byggnader) skänkt av dess siste private ägare markis Claes Lagergren, riva, eftersom man ansåg att den, Trådgårdsmästarbostaden, inte längre hade något kulturhistoriskt värde.

Den en gång rivningshotade s.k. Trädgårdsmästarbostaden, numera byggnadsminne, inte minst tack vare Mikael Baugus personliga engagemang.

Idén att riva Trädgårdsmästarbostaden bekämpades frenetiskt av Mikael Baugus som tog fram relevanta handlingar som visade dess ålder och kulturhistoriska värde. Länsstyrelsen tillät därför i slutändan inte heller Nordiska museet att riva Trädgårdsmästarbostaden som i stället förklarades som byggnadsminne för knappt ett år sedan. Och just nu pågår en fasadrenovering. Bra jobbat Mikael Baugus som inte sade ett ont ord om Nordiska museet under den av Tyresö kommun arrangerade vandringen och tack för den lärorika rundturen i Tyresö slotts natursköna omgivningar.