Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-17 03:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/03/eleverna-fran-kungalv-som-gick-i-per-anders-fogelstroms-fotspar/

Epsteins STHLM

Eleverna från Kungälv som gick i Per Anders Fogelströms fotspår

Stadsvandringar har blivit en allt populärare företeelse. Det är lätt förstå.  Lite motion tillsammans med kunskapsinlärning på plats i den fysiska verkligheten är ju en lockande  kombination.

Femtonåringarna från Kungälv kom till Stockholm för att gå i författaren Per Anders Fogelströms fotspår.

Femtonåringarna i klass 12 A i Thorildskolan i Kungälv åkte upp till Stockholm för att gå i författaren Per Anders Fogelströms och hans romanfigurers fotspår.

De hade själva läst Mina drömmars stad och även studerat industrialiseringen i Sverige och relaterat sin egen situation till hur förhållandena var för deras jämnåriga för drygt hundra år sedan, berättade deras lärare Karin Hallingström.

Per Anders Fogeslström-kännaren Birgit Peters ledde vandringen som startade vid Sofia skola.

Per Anders Fogelström-kännaren Birgit Peters guidade på stadsvandringen som startade vid Sofia skola. Hon berättade för femtonåringarna om hur den fattige och föräldralöse Henning i Mina drömmars stad kom till Stockholm, barfota, 1860 och om industrialiseringen och den snabba folkökningen i Stockholm kring förra sekelskiftet och att det när Sofia skola byggdes 1910 gick 2 500 elever i skolan mot cirka 700 i dag.

Här vid Sopgränd (i romanen) bodde Henning och Lotten tänker sig Birgit Peters.

Birgit Peters visade vidare det lilla hus vid Duvnäsgatan (Sopgränd i romanen) där Henning och Lotten tänks ha bott tillsammans med kompisen Tummen och Matilda och alla deras barn plus ytterligare några personer.

Här låg den försvunna Barnängens tekniska fabrik med den levande björnen som blev företagets varumärke.

Hon visade likaså var den försvunna Barnängens tekniska fabrik låg (vid Sågargatan/Bondegtan) där Henning jobbade ett tag och berättade om företagets grundare på 1860-talet Wilhelm Holmström som hade en levande björn på fabriken, ursprunget till Barnängens varumärke (numera förvandlad till en beskedlig nallebjörn om jag förstått det rätt).

Och här i Malongen, nu konstnärsateljéer, var det skola från 1860-talet. Där gick bland annat Henning och Lottens äldste son August.

Birgit Peters berättade också om stiftelsehuset på Bondegatan där Per Anders Fogelström själv bodde i sin barndom och där han stod i fönstret på kvällarna och längtade efter sin pappa som emigrerat till Amerika men aldrig återvände till Sverige och om potatiskravallerna på Nytorget 1917 och om Malongen, konstnärsateljéer i dag, där Henning och Lottens son August gick i skola och om den s.k. tvätterskegården mittemot där Henning och Lotten fann varandra år 1866, hon 18 och han 21 år. Då var framtiden ljus, men Henning dog endast 34 år gammal i tuberkulos.

Det blev en hel del att smälta och fundera över för eleverna från Kungälv.