Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-04 16:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/05/hogsta-domstolen-far-nytt-koppartak-och-har-oppet-hus/

Epsteins Stockholm

Högsta domstolen får nytt koppartak och har öppet hus

Nytt koppartak läggs just nu på Bondeska palatset/Högsta domstolen ...

Högsta domstolen ligger i en stadens vackraste byggnader, Bondeska palatset vid Riddarhustorget, som just nu får ett nytt skinande koppartak.

... som har öppet hus för allmänheten under söndagen.

Obegripligt nog fanns det långt gångna planer på att riva Bondeska palatset för nästan hundra år sedan. Palatset hade då fungerat som Stockholms rådhus i nästan två hundra år fram till 1915 då Rådhuset vid Scheelegatan stod klart. Runt 1920 var det kraftigt förfallet. Därav rivningsplanerna. Men istället har det rustats upp i omgångar och blivit statligt byggnadsminne (1949), vilket innebär att det ska bevaras för framtiden och att särskilda skyddsföreskrifter ska följas.

Två historiska händelser sticker ut när det gäller Bondeska palatset. Framför byggnaden fick Gustav III:s mördare Jacob Johan Anckarström slita spö i april 1792 (innan han halshöggs ute vid Skanstull) och här lynchades den 20 juni 1810 riksmarskalken och gustavianen Axel von Fersen av en uppretad mobb som trodde att han låtit förgifta tronföljaren Karl August som dött hastigt. Det brutala mordet på den oskyldige Axel von Fersen skedde i anslutning till att Karl Augusts likprocession nått fram till Bondeska palatset.

Nu på söndag (8 juni) är det öppet hus i Högsta domstolen och alltså tillfälle för allmänheten att titta runt inne i Bondeska palatset (som ej ska förväxlas med det Bondeska palatset som revs och fick lämna plats för Rosenbad 1902).