Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-26 11:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2014/06/07/forfattaren-herman-lindqvist-om-nya-slussen-som-en-landningsbana-for-rymdskepp/

Epsteins Stockholm

Författaren Herman Lindqvist: "Nya Slussen är som en landningsbana för rymdskepp"

Nationaldagsfirandet på Södermalmstorg firades under parollen "Stoppa vansinnet! Nej till Nya Slussen" syftande på stadens plan för Nya Slussen.

Författaren Herman Lindqvist höll ett rungande tal för Sverige och mot stadens planer för Nya Slussen.

Författaren Herman Lindqvist inledde nationaldagsfirandet på Slussen med ett bejublat tal där han påtalade allt som vi har anledning att vara stolta över i Sverige men också det som brister. Slussen fick symbolisera både det bästa och sämsta i Sverige.

”Det sämsta är makthavare som beslutar saker och ting över huvudet på dem som ska betala och drabbas av besluten, okänsliga politiker och arkitekter utan skönhetssinne som vill förvandla denna plats till något som ser ut som en landningsbana för rymdskepp och gör det med förklaringen att det är den enda lösningen, allt annat är otänkbart”

Herman Lindqvist fortsatte:

”Det bästa är att så kan man faktiskt inte längre göra i Sverige – ostraffat. Efter århundraden har Sverige blivit en demokrati. Motståndskampen är långsam och seg, den förs av engagerade, ofta anonyma entusiaster, frivilliga eldsjälar, människor som satsar en stor del av sin tid och sina krafter på denna motståndskamp, men den fungerar och alla rykten om att motståndet har uppgivits är falska”.

Underhållningen mellan talen var högklassig. Här stämmer Elona Planman gitarren inför sitt poetiskt samhällskritiska framträdande. Hennes låt "Robotar" är redan en klassiker.

Svenska Lyxorkestern skapade hög stämning på Slussen. Från vänster: Anders Forsslund, Hans Gardemar, Jan Bengtsson och Peter Gardemar. 

Publiken var med på noterna både när det gällde talen och musiken.

Firandet på Södermalmstorg arrangerades Stigbergsgruppen, en paraplyorganisation till ett antal grupper kritiska till stadens förslag för Nya Slussen. Temat var "Stoppa vansinnet! Nej till Nya Slussen". Stämningen var hög. Talen blandades med högklassig musik av några av landets mest kända musiker i Svenska Lyxorkestern och ett antal andra artister.

Moderatveteranen Stig Dingertz uppmanade partikamraterna i Stadshuset att tänka om i Slussenfrågan.

Förre moderate kommunalpolitikern och landstingsrådet Stig Dingertz, som själv som åttaåring var med vid Slussens invigning 1935, sparde inte på kritiken mot dagens ledande partivänner i Stadshuset och deras förslag till Nya Slussen.

”1996 när jag lämnade stadsbyggnadsnämnden var alla partier överens om att utblickarna över Mälaren och Saltsjön och från Söder till Gamla stan skulle bevaras och att kollektivtrafiken och förhållandena för cyklister och gående skulle förbättras och att inga kolosser som förändrar stadsbilden skulle byggas. Men inte fick man vara trygg så länge. Det som planeras nu är helgalet. Allt är åt skogen.”

Stig Dingertz fortsatte:

”I framtiden ska man åka i en kisshiss eller gå i branta trappor och man anlägger ett helikopterflak större än bredden av Strömbron och Vasabron tillsammans från Söder till Skeppsbron. Kollektivtrafiken får stryk. I dag flyter den bra. Sedan en bussterminal i urberget som skapar längre avstånd för trafikanterna och säkerhetsfrågorna är inte lösta än. En terminal ska man ha i öppen dag. Hur kan man stoppa eländet? Utnyttja Plan B och bygg Slussen på samma sätt som idag. Slussen borde bli en valfråga. Politikerna bör ställas mot väggen före valet”.

Alla talare, från både alliansen och oppositionen var inne på samma linje som Herman Lindqvist och Stig Dingertz. Jag hoppas de ansvariga lyssnar på kritiken.